Радо Стойчев с четвърт състав контузени

Трима от 12-те волейболисти в лазарета между 3:0 над аутсайдера и ключовия мач срещу Сърбия.

09.05.2012 | 08:42
Радо Стойчев с четвърт състав контузени

Очакван резултат и неочаквани проблеми белязаха старта на волейболните ни национали в европейската квалификация за Олимпийските игри.  В наполовина пълната зала „Армеец” възпитаниците на треньора Радостин Стойчев победиха абсолютния аутсайдер сред осемте отбора – Словения, с 3:0 (25-23, 25-18, 25-22). Контузии извадиха от мача титулярния разпределител Андрей Жеков и посрещача Николай Пенчев, а принудително играта напусна центърът Николай Николов. Тримата вероятно ще пропуснат днешния ключов за първото място в групата мач срещу Сърбия (19:30 ч).

Резервният разпределител Георги Братоев се справи срещу словенците и получи похвала от Стойчев, но срещу европейските шампиони се очаква да е доста по-трудно.  Първите два отбора от двете групи играят на кръст в полуфиналите на 12 май. Стратегически важно е нашите да спечелят своята, за да избегнат фаворита от другата – Италия.

Само победителят от турнира в София взема виза за Лондон. Последният шанс ще е на световни квалификации във Верона в началото на юни. За България резервният вариант е нежелателен, защото отборът трябва да участва също във финалите на Световната лига (4-8 юли, Арена Армеец) и ще се натрупа сериозно натоварване.

Самият Жеков няма яснота кога ще може да се включи в игра, въпреки че контузията в бедрото е лека. За днес не е без значение фактът, че сърбите (и четвъртият отбор в групата Испания) нямаха мач снощи и можеха спокойно да огледат играта на българите. „Плавите” са без Гърбич и Милкович, но доказаха своя боен дух и самочувствие на Евроволей 2011. Плюс за нашите пък е добрата форма на Матей Казийски – 15 точки срещу Словения, и сравнително лесното справяне с напрежението на първия мач.

„Беше много важно да започнем този турнир с победа, за да се отърсим от нервността и напрежението в отбора – заяви капитанът Владо Николов след победата над Словения. – Друг проблем дойде от контузията на Жеков в последния момент, но за щастие показахме характер и се борихме за всяка точка от началото до края.”

Треньорът Стойчев коментира: „Беше много сложен мач за нас поради напрежението и контузиите на някои от главните ни играчи. Сега трябва да останем спокойни, защото срещу Сърбия ще бъде много трудно. За съжаление в състава, в който сме в момента, няма много какво да променяме, освен в тактически план.”

Треньорът на словенците Веселин Вукович изтъкна, че отборът му дошъл в София без много от ключовите си играчи, проблемите с поста централен блокировач били очевидни и българите заслужили победата.