Яя Експрес откара купата, остави шампанското

Сър Алекс чака купувач за Бербо и чудо в последния кръг, голям Мартин Петров не стига за спасител в Болтън.

06.05.2012 | 22:58
Яя Експрес откара купата, остави шампанското

Играчът за големи мачове измъкна „Манчестър Сити” в Нюкасъл. Яя Туре вкара два гола с цената на първа шампионска титла от 44 години. Нужна е само домакинска победа над застрашения от изпадане „Куинс Парк Рейнджърс” идната неделя.

В последния ден на Висшата лига – 13 май, националът на Кот д’Ивоар ще навърши 29 години. Празникът обаче не е сигурен, предупреди той след 2:0 в Нюкасъл: „Изглежда хванахме купата с едната ръка, но трябва да бъдем внимателни и в последния мач да работим усърдно”.

Съотборникът Джолиън Лескот му подаде традиционната бутилка шампанско за играч на мача, но Яя Туре се дръпна като ужилен: „О, не пия, аз съм мюсюлманин, задръж я!”

В Нюкасъл мениджърът на „Сити” Роберто Манчини направи шампионски ход като вкара дефанзивния халф Де Йонг вместо Самир Насри в 61-ата минута и изпрати Яя Туре в предни позиции. „Влака” – както някои наричат африканеца заради совалките от пеналт до пеналт – простреля целта с десния крак в 70-ата и с левия в 89-ата.

За приноса на играча, когото купи преди две години от „Барселона” за 24 млн. паунда, Манчини заяви: „Обмислях този ход преди мача, Яя е много важен. Беше трудно, защото Нюкасъл е силен отбор и игра добре. Не знам дали вече държим трофея с една ръка, по-скоро се надявам, но имаме още един мач. Не е важно дали държим под напрежение Манчестър Юнайтед, а да спечелим и последния мач. Няма да гледам техния със Суонзи - единственото, което искам сега, е да се прибера вкъщи.”

С разбити надежди от резултата в Нюкасъл, шампионът „Ман Юнайтед” победи 2:0 „Суонзи” (Скоулс 28, Йънг 41) и остана втори на -8 голова разлика. Димитър Бербатов записа вероятно прощални 12 минути на „Олд Трафорд” като смяна на Рууни. Преди мача сър Алекс Фъргюсън заяви, че някой клуб трябва да предложи исканата за Митко сума, в противен случай той ще бъде задържан още една година.

След това последно домакинство за сезона сър Алекс взе микрофон и се обърна към публиката: „Не знам колко пъти съм го казвал, но без вас нямаше да спечелим дори една титла в последните 20 години. Благодаря за фантастичната подкрепа. Благодаря на медицинския, треньорския екип, директорите и привържениците. И да се надяваме, че следващата седмица ще имаме най-голямото празненство в живота ни”.

В последния кръг „Юнайтед” гостува на „Съндърланд”. Фъргюсън обясни, че запазва надежди за титлата (своя 13-а и общо 20-а за клуба), защото „Куинс Парк” се нуждае от точка за спасение. „Сити са фаворит и ще направят всичко, за да спечелят, но КПР ще се борят за живота си. Просто ми се искаше Спарки (бившият нападател на Юнайтед, сега мениджър на КПР Марк Хюз) да можеше да играе.”

В борбата за третото място сбърка не само „Нюкасъл”, но и „Тотнъм”. Двата отбора не използваха съботния гаф на „Арсенал” и изостават съответно на 2 и 1 точки. „Шпорите” завършиха 1:1 като гости на „Астън Вила”, след като играха второто полувреме в намален състав заради червен картон на Роуз (49). Адебойор (62-дузпа) заличи гола на Кларк (35). Точката практически спасява отбора на Стилиян Петров по голова разлика. „Вила” изравниха рекорда за най-много равенство в един сезон – 17, поставен от самите тях през 2006/07 и „Нюкасъл” 2003/04.

Заплахата от изпадане остава над „Болтън” въпреки подвизите на Мартин Петров срещу „Уест Бромич” – 2:2. Мартин вкара дузпа в 24-ата минута и предизвика автогол на Джоунс в 72-ата, но гостите изравниха накрая (Брънт 75, Морисън 90). Мартин беше сменен в 81-ата. „Куинс Парк” дръпна с 2 точки (37-35) на „Болтън” след драматична домакинска победа над „Стоук” с 1:0 (Джибрил Сисе 89). В последния кръг обаче КПР гостува на „Ман Сити”, а Мартин и компания могат да изплуват при победа в Стоук.