„Син е цветът” отново в музикалния чарт

40-годишен хит на „Челси” настройва Ди Матео и компания за дубъл ФА Къп - Шампионската лига.

06.05.2012 | 14:54
„Син е цветът” отново в музикалния чарт

Под съпровода на клубната песен „Blue is the colour” изпитаните бойци на „Челси” вдигнаха Купата на Англия с 2:1 над „Ливърпул” и поемат към финала в Шампионската лига. Победа над „Байерн” на 19 май в Мюнхен ще значи дубъл, постиган само от „Манчестър Юнайтед” (требъла през 1999).

Дрогба, Лампард, Тери и Коул са родени 6-7 години след „Син е цветът”. Мениджърът Ди Матео не е навършил две, когато отборът на „Челси” записва песента през март 1972 за финала за Купата на Лигата. Питър Озгууд и компания губят изненадващо от „Стоук”, но музикалната им творба светкавично стига до №5 в националния чарт. Сега наследниците могат да възродят хита.

С общо седем ФА купи „Челси” не е рекордьор (Манчестър Юнайтед – 11), но с 4 за последните 6 години става хегемон. Подобна доминация в най-стария турнир са имали само „Уондърърс” (5/7) и „Блекбърн Роувърс” (5/8) в края на 19-ти век.

131-ият финал цял час вървя безгрижно за „Челси”, което според Франк Лампард довело до отпускане и съживило противника. Едва след 2:0 (Рамирес 11, Дрогба 52) мениджърът на „Ливърпул” Кени Далглиш пусна тарана Анди Карол, който намали в 64-ата и накрая почти изравни. В 82-ата той стреля с глава, вратарят Чех от голлинията изби топката в гредата, а записът оправда реферите за неотсъдения гол.

Джон Тери влиза в историята с каре ФА купи като капитан на един отбор, Дидие Дрогба е първият с голове на 4 финала, а Ашли Коул има общо 7 златни медала от турнира.

Роберто Ди Матео е трети пореден италиански треньор с трофея, след Карло Анчелоти (Челси, 2010) и Роберто Манчини (Манчестър Сити, 2011). Той триумфира два пъти и като играч на „Челси”, вкара по гол във финалите на стария „Уембли” (1997, 2000).

Ди Матео пое временно поста преди два месеца, но вече е сочен като постоянен вариант. „Босът ще решава след края на сезона. Аз съм доволен, защото малцина получават такава възможност – да играя за отбора, да спечеля ФА Къп и сега да го изведа до трофея като треньор. Щастлив съм за момчетата, защото имахме труден сезон, но те отговориха на всички критики”, коментира Ди Матео.

Джон Тери допълва: „Изкарваха ни твърде стари или разединени, но ние се обединяваме като отбор, когато гърбът ни е опрян в стената. Сега ни предстои голям трофей, Шампионската лига – това е целта от първия ден”.

Ашли Коул, който за разлика от Тери ще играе на финала, заяви: Можеше да имаме ужасен сезон, но спечелихме ФА Къп и искаме да сътворим история в Шампионската лига. Има страхотен колективен дух и чувство, че можем да спечелим всеки мач”.

Като загрявка за Мюнхен „Челси” има два шампионатни мача (8, 13 май), първият като гост на „Ливърпул”. След загубения финал Далглиш отказва да обясни провала на своя тим във Висшата лига (13 загуби/36 мача) и обеща оценки след края на сезона.