Пулев наби 2-метров украинец за евротитла

Кубрат си направи подарък за 31-ия рожден ден с нокаут в 11-ия рунд срещу Димитренко в Ерфурт.

06.05.2012 | 00:23
Пулев наби 2-метров украинец за евротитла

Кубрат Пулев постигна най-големия си успех в професионалния бокс като спечели европейската титла в тежка категория. На ринга в германския град Ерфурт софиянецът нокуатира в предпоследния 11-ти рунд украинеца с немски паспорт Александър Димитренко.

С убедителната победа Пулев същевременно защити своята интерконтинентална титла на една от четирите международни боксови организации. Ден по-рано той навърши 31 години, като само през последните три е на профиринга и вече има впечатляващ 100-процентов актив от 16 победи.

Кобрата срещна проблеми само в началото срещу по-високия с 6 см (200 срещу 194) и по-тежък с 5,4 кг (116,8 срещу 111,4) съперник. Подкрепян от публиката, натурализираният преди година и половина Димитренко доминираше в първия и втория рунд, но постепенно загуби високото темпо. Кубрат започна да пласира попадения в главата му, в 6-ия рунд порази лявото му око, а за капак на 7-ия нанесе тежък ъперкът.

Превъзходството на българина стана явно, а цялото лице на украинеца беше в аркади и охлузвания. След 9-тия рунд Димитренко остави без думи опитващия да го окуражи треньор като репликира, че не вярва още да има шанс за победа. Очевидно чакаше да бъде довършен, но Кубрат реши да действа предпазливо заради макар и малкия риск от случаен тежък удар. Все пак в 11-ия Димитренко съвсем омекна и Пулев нанесе толкова удари, че един наглед безобиден в последните секунди донесе нокаут.

Английски боксови експерти останаха приятно изненадани от Кубрат. Въпреки дефицит на бързина показал твърдост, сила и не се биел като типичен боксьор от Източна Европа. Изтъквайки тази победа като най-значима в кариерата му, те прогнозираха, че въпреки възрастта си българинът може и да стигне до някой мач за световната титла.