Бербатов увисва за трети златен медал

Сър Алекс не уцели състава и „Юнайтед” предостави съдбата на титлата в ръцете на „Сити”.

01.05.2012 | 10:12
Бербатов увисва за трети златен медал

Димитър Бербатов е на път да се размине с хеттрик от шампионски медали на Англия, след като „Юнайтед” сдаде първото място на „Манчестър Сити”. Митко изгледа от резервната скамейка как домакините на дербито печелят 1:0 (Компани 45) и два кръга преди края повеждат класирането с +8 по-добра голова разлика.

Мениджърът сър Алекс Фъргюсън нито уцели стартовия състав, нито трите смени, защото „Юнайтед” не успя сериозно да застраши противниковата врата. Още преди мача анализаторът на „Скай Спортс” и 5 години капитан на отбора Гари Невил изтъкна, че подбраната схема с петима халфове (Скоулс, Карик, Парк, Нани и Гигс) често ще оставя изолиран напред Рууни.

Традиционният втори нападател Уелбек влезе в 58-ата минута вместо корееца Парк – странен избор за титуляр, след като бе записал едва 12 шампионатни минути игра за последните три месеца. Фъргюсън вкара и крилата Валенсия (78 мин, вместо Скоулс) и Йънг (83, вместо разочаровалия Нани), но късно и без ефект.

Бербатов - в очевидно последния си четвърти сезон с „Червените дяволи” – е легитимен да вземе златен медал, но шансът звездната селекция на „Сити” да сбърка в Нюкасъл или като домакин на застрашения от изпадане „Куинс Парк” е твърде малък.

Според правилата на Висшата лига медали получават тези, които са изиграли поне 10 мача през сезона. Дотук Митко е участвал в 11 с общо 508 игрови минути и 7 отбелязани гола (3 срещу Уигън, 2 срещу Блекбърн, по 1 срещу Фулъм и Стоук).

При дебютния си сезон с „Юнайтед” 2008/09 Бербатов стана първият българин – шампион на Англия. Дублира златото през 2011. Историческият хеттрик от медали обаче е на път да се изплъзне, както Митко не успя да спечели Шампионската лига и Купата на Англия.

Сър Алекс отказва да хвърли кърпата, но отчита, че вече всичко е в ръцете на шумните съседи, както веднъж ги нарече. „Още не е свършило, но те имат осем гола преднина. Това е голямо предимство. Те са на шофьорското място сега, просто трябва да спечелят два мача. Ние сме разочаровани, но не можем да се оплакваме, защото така и не успяхме истински да тестваме техния вратар. Те създадоха повече опасности и повече действия около нашето наказателно поле.”

Фъргюсън определя като недопустимо попадението, което падна в секундите преди почивката след корнер. Защитникът Крис Смолинг, който подобно на Парк ръждясваше в последните три месеца, изтърва опонента си Компани и остана под центрираната от Давид Силва топка. „Ако допуснеш попадение от статична ситуация в мач на това ниво, трябва да обвиняваш единствено себе си. Беше много лош момент да получим гол”, допълни мениджърът.

Сър Алекс влезе в разправия с опонента Роберто Манчини покрай сблъсък на Де Йонг с Уелбек. Намесата на четвъртия рефер Майк Джоунс предотврати по-голям скандал край тъчлинията. Фъргюсън обвини италианеца, че нонстоп въздействал на съдиите: „Той (Манчини) тормозеше рефера (Маринър) през цялото време, също четвъртия и страничния. Той се оплакваше заради рефери цяла седмица, но не може да се оплаква сега, това е сигурно”.

Манчини, който взема връх над всепризнатия майстор на психологическите войни, отвърна: „Не си спомням (за какво беше скандалът). Казах на четвъртия съдия, че фаулът трябва да е за нас, не срещу нас. В този момент напрежението беше високо, но вече съм го забравил”.

Дори след тази стратегическа победа италианецът продължава да твърди, че актуалният шампион има леко предимство за титлата поради по-тежки оставащи мачове за „Сити”. Нещо повече - Манчини всячески опитва да разгневи предстоящите опоненти на „Червените дяволи” (Суонзи и Съндърланд) с твърдения, че това ще бъдат „лесни” мачове за „Юнайтед”.