Англия слисана от избор за селекционер

Реакциите на офертата към Рой Ходжсън засенчват шампионската битка в Манчестър.

30.04.2012 | 11:23
Англия слисана от избор за селекционер

Коктейл от изумление и песимизъм залива Англия заради решение на Футболната асоциация да покани за селекционер Рой Ходжсън вместо желания Хари Реднап. Медиите определят като шокираща новината, която идва пет седмици преди началото на Европейското първенство. Фенклубът на националния тим иска публично обяснение от ФА, предвид доминиращо негативния тон и извънредно ниския ентусиазъм на привържениците (едва 5000 са резервирали пътувания за Евро 2012).

От напускането на Фабио Капело през февруари настоящи и бивши национали единодушно адмирираха Реднап като най-добър избор. Ходжсън изникна като формална алтернатива - заради едногодишна успешна работа в „Уест Бромич”, след като постави рекорд по най-кратък престой начело на „Ливърпул” (6 месеца).

Генерално, 64-годишният лондончанин има реноме на отличен дефанзивен стратег, идеален за средни отбори и неподходящ за големи амбиции. Идолизиран в Швеция заради големи успехи с „Халмщад” и „Малмьо”, също в Швейцария начело на „Ксамакс” и националния тим (класирания на Мондиал 1994 и Евро 1996) и в Дания (ФК Копенхаген). Неуспешните му периоди са с „Блекбърн”, „Грасхопърс”, „Удинезе”, норвежкия „Викинг”, националите на ОАЕ и Финландия. Има два загубени финала на УЕФА/Лига Европа с „Интер” (1997) и „Фулъм” (2010).

По повод теоретичната възможност да поеме Англия, наскоро Ходжсън заяви: „Надявам се, че ако изобщо ми предложат поста, ще е с подкрепата на важните хора, вкл. феновете. Иначе ще е много трудна работа за всеки. Дори да си компетентен и да си правилният човек, трябва да те възприемат като такъв. Не мисля, че хората в Ливърпул ме смятаха за лош мениджър, те просто искаха някой друг. Не бих желал ново подобно изживяване - да бъда избран срещу публичното мнение”.

Получава се точно това, от което Рой се опасява. Мнозина го третират като резервен избор и изразяват съмнения в способността му да бъде авторитет и мотиватор за капризните звезди. Започнаха и солени шеги с въпроса кой от националите пръв ще се осмели да приветства Ходжсън в социалните мрежи, след като всички щедро изразяваха подкрепа за Реднап. Малцина изтъкват богатия професионален опит на Ходжсън и спокойствието му като позитиви.

Горещата тема за националния отбор бързо измества днешното мегадерби в Манчестър между кандидат-шампионите „Сити” и „Юнайтед” (22:00 ч). И едва ли е чудно – вместо войнствени анонси мениджърите на двата отбора Манчини и Фъргюсън си похвърлят нежеланата роля на фаворит за титлата. Ако „Сити” победи, ще изпревари „Юнайтед” по голова разлика два кръга преди края. След дербито отборът на Манчини има трудно гостуване в Нюкасъл и приема застрашения от изпадане „Куинс Парк Рейнджърс”, докато селекцията на сър Алекс среща средняци - домакин на „Суонзи” и гост в Съндърланд.