„Левски” излъга ЦСКА с 1:0 в слабо дерби

Отборите нямаха едно подаване в противниковия пеналт, „червените” искат съдийски глави заради две дузпи.

29.04.2012 | 20:37
„Левски” излъга ЦСКА с 1:0 в слабо дерби

„Левски” победи ЦСКА с 1:0 и възроди шансовете си за класиране в евротурнирите, същевременно стопявайки аванса на лидера пред втория „Лудогорец” до 5 точки. Единствения гол с доза късмет вкара Кристовао Рамос в 49-ата минута, а герой на мача стана вратарят и капитан на „сините” Пламен Илиев.

ЦСКА създаде половин дузина голови положения и претендира за две неотсъдени дузпи, заради което изпълнителният директор Живков иска оставката на съдийския шеф Коце Костадинов или главата на главния рефер Николай Йорданов.

Като цяло стана доста некачествен мач, с накъсана игра от много нарушения и грешни подавания, сравнително ниско темпо. Най-показателно е, че за 90 плюс общо 5 добавени минути двата отбора нито веднъж не успяха да осъществят подаване в противниковото наказателно поле.

ЦСКА очаквано заигра по-прибрано в търсене на контраатаки чрез Мораес, Присо и Карачанаков. Положенията обаче дойдоха от статични ситуации. В 3-ата минута след корнер Мораес центрира и Дюлгеров с глава фронтално от 4 метра стреля над вратата. В 25-ата Галчев от свободен удар, предполагащ центриране, стреля към вратата и Пламен Илиев изпусна топката, но Бандаловски я прати от външната страна на мрежата.

„Левски” отвърна в 41-ата минута с центриране към Калво, който от 13 метра с неудобния си ляв крак стреля слабо във вратаря. Мболи бързо и неуспешно изрита топката напред към Старокин, но успя да улови изстрела му от 35 метра.

Кратък екшън се разигра веднага след почивката. ЦСКА в разстояние на минута създаде две ситуации – Мораес надигра Диамутен и стреля от 20-ина метра, но Илиев парира. След секунди Карачанаков от дистанция разтресе напречната греда.

В 47-ата минута реферите допуснаха при излязла в аут топка Йовов да напредне и отправи удар, избит от Мболи. След минута Старокин стреля, топката рикошира от крак на защитник и отиде на пътя на Рамос, който по диагонал преодоля Мболи за 1:0.

В 64-ата минута изритана топка от защитата на ЦСКА се озова в Мораес, който я пое елегантно и сам срещу Илиев стреля във вратаря. Скоро последва нов дълъг пас към Карачанаков, който влезе в пеналта и използва леко пипане от Мюлдер да падне за дузпа. След минута дойде втора ситуация, при която Мораес изпревари Илиев за топката, но Йорданов не посмя да свири - доколко невидял закачане на крак от вратаря, доколко заради излизащата в аут топка.

ЦСКА предприе хаотичен натиск с центрирания наизуст в пеналта, но Илиев обра всички възможни топки. Все пак една в 88-ата минута попадна у Крачунов, който имаше време да я спре, да се завърти и шутира от 7 метра, но вратарят на „сините” изби.

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов обясни с липса на късмет първата шампионатна загуба след 9 поредни победи: „Видяхте колко голови положения създаваме, но не успяхме да реализираме. Те с нищо не ни надиграха - от една възможност вкараха гол. Просто Господ беше с тях днес. С 5 точки преднина пак сме фаворит за титлата и ще останем такъв до края”.

Треньорът на „Левски” Ясен Петров отвърна: „Дай Боже всеки път да печелим с късмет. Изстрадахме доста тази победа. Ще сторим всичко, да зарадваме нашите привърженици. Обещах им, че в края на шампионата ще се усмихват, и ще бъде така”.

Четири кръга преди края „Левски” е на две точки от третото място, което би осигурило участие в Лига Европа. „Черноморец” се подхлъзна 1:1 в Перник и има 55 точки, „Левски” е с 53.

Вечното дерби обаче не мина без скандал. Изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков избухна: „Тотално надиграхме Левски, но абсолютно съдията ни победи като подмина две дузпи. Официално искаме оставката на шефа на съдиите заради тенденциозно назначение на Николай Йорданов. Нарочно ни сложиха този, който всички знаем, че ненавижда ЦСКА. Очакваха да протестираме, да подадем жалба и да ни сложат другия тигър от Шумен, който също ни реже навсякъде. Не може такава корупция, безсрамие, безхаберие, подигравка с всички. Не коментирам футбола, визирам шефа на съдиите. Ако има чест и достойнство, този разбойник да си подаде оставката или да изгони този съдия. Искат да ни затрият, да ни съсипят, но ние ще станем шампиони и справедливостта ще възтържествува. Този мач и тези съдии няма да ни спрат”.

Защитникът на ЦСКА Румен Трифонов потвърди версията за пристрастията на Йорданов: „Много добре го знаем какъв е. Играл съм с него футбол на малки вратички в квартал Младост и той носи екип на Левски”.