Стоичков захапа шефовете на “Барса” заради Пеп

Изцеденият Гуардиола остави поста на помощника Виланова, който се прочу след свада с Моуриньо.

27.04.2012 | 18:47
Стоичков захапа шефовете на “Барса” заради Пеп

Изтъквайки емоционално изтощение, Пеп Гуардиола предаде треньорския пост в “Барселона” на помощника си Тито Виланова. Христо Стоичков даде негативен тон на коментарите с недоизказана критика към ръководството на клуба.

Легендарният №8 заяви пред испанското “COM-Ràdio”, че истинската причина за раздялата с Пеп са шефовете. Бившият му съотборник Гуардиола не е получил от клуба цялата любов, която е заслужавал.

“Аз съм тъжен. Днес е един тъжен ден. Напуска легенда на Барселона, последният мохикан от ерата на Кройф. Никога повече клубът няма да има треньор, който да спечели шест трофея в една година”, коментира още Стоичков.

Христо визира 2009 с шампионската титла на страната, Кралската купа, Шампионската лига, суперкупите на Испания и Европа, Клубното световно първенство. За 4 години Гуардиола стана най-успешният треньор в историята на “Барселона” с 13 трофея, като може да спечели и 14-ти в прощалния си мач – финалът за Кралската купа на 25 май срещу “Атлетик” (Билбао).

Изборът на Виланова е неочакван за медиите, но също и показателен. Клубната управа, след дълга консултация с Гуардиола, загърби вариантите за реномиран треньор като Марсело Биелса, Ернесто Валверде или споменаваните в миманса Луис Енрике и Лоран Блан.

Гуардиола е безкрайно благодарен на своя помощник, с когото работеха заедно още в Б-отбора, преди да наследят Франк Рийкард в А-отбора през 2008 г. Виланова несъмнено е избор и на играчите, защото е обичан от тях. Той се прочу на едно от дербитата след кратка разпра с треньора на “Реал” Жозе Моуриньо край терена, а в края на миналата година бе успешно опериран от тумор.

Ръководството явно залага на инерцията: 42-годишният Тито да не променя нищо и да стане копие на Пеп. Спортният директор Андони Субисарета обясни: “Винаги сме казвали, че ако отборът се нуждае от играчи, поглеждаме първо вкъщи, в Барса-Б. Какво имаме вкъщи? Тито. Избрахме Тито, защото представлява идеята и имиджа. Той е отдаден и е личност”.

Пресконференция на Гуардиола започна с анонс от клубния президент Сандро Росел за раздялата и похвала, че станал най-добрият треньор в историята на клуба. В препълнената от журналисти зала бяха каталунските звезди Пуйол, Шави, Валдес, Иниеста, Пике, Фабрегас. Някои от тях се просълзиха от думите на своя треньор.

Гуардиола се извини за объркването и спекулациите около бъдещето му в последните седмици. Още в края на миналата година той предупредил Росел за намеренията си, но нямало как да го обявят публично заради ефекта върху играчите.

“Сега сме аут от двете главни надпревари и е добър момент да го обявим, за да прекратим това объркване – заяви 41-годишният треньор. - Причината да напусна е проста. Четири години са цяла вечност за един треньор. Изтощително е. Тези години изпразниха моите резервоари и сега трябва да ги напълня отново. Един треньор трябва да има страст и енергия, които да предава на играчите, за да влизат в мачовете с ентусиазъм. Новият треньор ще даде това, което аз не съм способен повече да давам. Щеше да е лоша идея да продължа, имах такова предчувствие. Време е да си тръгна. Аз съм напълно доволен от резултатите и най-вече от начина, по който ги постигнахме. Искам да благодаря на моите играчи. Тяхна е заслугата за всичко, което се случи тук. Ден след ден, мач след мач те ме правеха щастлив. Беше огромно удоволствие и привилегия да ги тренирам. Сега ще се възстановявам и единственият начин е чрез почивка, като се откъсна от всичко. Когато бях назначен, скачах като малко дете. Да ръководя “А” отбора беше невероятно. Времето взе своето и аз не се чувствам по същия начин. Опитвах да работя с много страст. Няма нищо по-добро за мен, да си тръгна с чувство за добре свършена работа и изпълнен дълг. И това го казвам, след като току-що загубихме две титли - напускам в мир със себе си. Този клуб е голяма, неустоима сила. Който ме замени, ще е способен да поеме този отбор и да го ръководи чудесно. В този момент не мисля за оферти от други клубове.”