Изходът с дузпи като заблуда и оправдание

Няма случайност, има закономерност профилираните изпълнители да бъркат при най-висок залог.

26.04.2012 | 12:17
Изходът с дузпи като заблуда и оправдание

Безсмислица и ирония от най-висша проба: Жозе Моуриньо и неговите суперзвезди избират да играят „на сигурно”, а след провала изтъкват несигурното естество на своя избор.

Досадното футболно клише за дузпите като лотария или рулетка е нищо повече от извинение. Това показа и полуфиналът от Шампионската лига между „Реал” и „Байерн” - 2:1, общо 3:3, 1-3 за баварците при ударите от бялата точка.

„Специалния” треньор Моуриньо призна, че след изравняването на общия резултат (Роналдо 6-дузпа и 14; Робен 27-дузпа) отборите предпочели да подходят внимателно: „Стана много тактически мач. При 2:1 двата тима се опасяваха да не направят важна грешка”.

Капитанът и вратар на „Реал” Икер Касиляс коментира, че се получил вълнуващ мач и дузпите винаги са лотария. Той спаси изстрелите на Кроос и Лам, вратарят на „Байерн” Мануел Нойер отрази тези на Роналдо и Кака, преди Рамос да прати топката над вратата и Швайнщайгер да реализира за необратимото 3-1.

Обясненията със случайност и късмет са лесни. Срещу удобната версия обаче има безпристрастни факти. Статистически отборът, който изпълнява първи (в случая Байерн), печели 60% от сериите.

Математическата теория на вероятностите подхожда за случая с Кристиано Роналдо. В редовното време на мача той реализира своята 25-а поред успешна дузпа. Беше логично тази поредица някога да свърши и се случи в най-неподходящия момент.

А случайно ли е, че Роналдо изпорти дузпа и във финала на Шампионската лига през 2008 година като прати топката в десния вратарски ъгъл, който избра и при сегашния пропуск?

И двамата най-добри в света - Роналдо и Меси, изпортиха наказателни удари в полуфиналите. Иначе, когато залогът не е толкова висок, те са безпогрешни.

Историята на футбола поднася ред примери, когато профилираните изпълнители се провалят именно в най-важния момент. Трима от най-великите - Зико, Сократес и Платини, пропуснаха в четвъртфинала Бразилия – Франция от Мондиал 1986. Роберто Баджо не уцели вратата във финала на Мондиал 1994. В поредни четвъртфинали на Англия срещу Португалия фатално сбъркаха Бекъм (Евро 2004), Лампард и Джерард (Мондиал 2006). Карлос Тевес провали Аржентина като домакин на Копа Америка през 2011, при дузпите в четвъртфинала срещу Уругвай. И т.н., и т.н.

Късмет ли е прословутата германска успеваемост при т.нар. лотария? Или закономерност, показател за предварителна подготовка, концентрация, психика?

Може би играчите на „Байерн” и треньорът Юп Хайнкес няма да имат против евентуален изход с дузпи на финала на 19 май в Мюнхен. Съперникът „Челси” е представител на най-потърпевшата нация при отстрели от бялата точка.