Три английски тима палят свещи срещу “Челси”

Драмата на “Ноу Камп” провокира ефирен “оргазъм” от Гари Невил, стрес в Северен Лондон и Нюкасъл.

25.04.2012 | 17:45
Три английски тима палят свещи срещу “Челси”

Поляризирани емоции и желания предизвиква в Англия триумфът на “Челси” срещу “Барселона”. Докато коментаторът на “Скай спортс” Гари Невил разцепваше ефира с 8-секунден крясък при гола на Торес за 2:2, други вероятно са се разхълцали от притеснение.

Едногодишните усилия на два отбора измежду “Арсенал”, “Тотнъм” и “Нюкасъл” ще отидат на вятъра, ако “Челси” спечели финала в Мюнхен на 19 май. Четирите са конкуренти за две квоти, след като другите две са сигурни за кандидат-шампионите от Манчестър.

Завоюване на евротрофея класира “сините” директно в групите на следващото издание, независимо къде финишират във Висшата лига. Така четвъртият в класирането ще бъде пратен в Лига Европа, която в Англия не се радва на особен престиж. Сега таблицата има следния вид: “Манчестър Юнайтед” с 83 точки, “Манчестър Сити” с 80, “Арсенал” с 65 и три отбора с изигран мач по-малко - “Нюкасъл” - 62, “Тотнъм” – 59, “Челси” – 58.

Англия има каре квоти за ШЛ, полагащи се на първите 4 в класирането, и още три в Лига Европа за петия, шестия и носителя на националната купа (финал Ливърпул - Челси).

Подобен казус имаше през 2005 година, когато “Ливърпул” спечели Шампионската лига, но завърши пети. “Евертън” завърши четвърти и можеше да “изгори”, но УЕФА извънредно допусна и двата отбора от Мърсисайд във водещия турнир. Този път подаръци няма да има, обяви ръководството на Висшата лига.

Крясъкът на бившият ас на “Ман Юнайтед” Гари Невил в директното предаване на “Скай Спортс 2” от “Ноу Камп” пък бързо става хит в YouTube. Радостният възглас беше наречен от английските медии “оргазъм” или “голгазъм”, макар да прилича повече на стон от изтезаван човек. Невил обясни, че странният звук се дължи на проблеми с гърлото и за доказателство публикува снимка на своето лекарство.

Освен около челните позиции във Висшата лига, се затегна и възелът в борбата срещу изпадане. С два гола в разстояние на 50 секунди (Мартин Петров 62-дузпа, Нгог 63) “Болтън” обърна 2:1 “Астън Вила” насред Бирмингам. Така отборът на Мартин възроди своите шансове за сметка на отбора на Стилиян Петров.

Три кръга преди края шест удавника спорят за три пояса. Над чертата са “Астън Вила” (36 точки, голова разлика -14), “Куинс Парк Рейнджърс” (34, -18) и “Уигън” (34, -26). “Болтън” има мач по-малко (33 т, -28), “Блекбърн” е с единия крак в пропастта (31, -26), а “Уулвърхемптън” вече изпадна (23, -41).

За Мартин Петров и компания предстоят гостуване на “Съндърланд”, домакинства на “Тотнъм” и “Уест Бромич”, гостуване на “Стоук”. Разколебаният тим на Стилиян има местно дерби на терена на “Уест Бромич”, домакинство срещу “Тотнъм” и гостуване на “Норич”. “Астън Вила” - един от основателите на английската лига и европейски клубен шампион преди 30 години, за последно изпадна от елита през 1987 г.