ЦСКА с +8 и максимум 8 до титлата

Босът на „Лудогорец” бърка сметки, обяснява с Господ и късмет развоя на шампионата.

22.04.2012 | 23:07
ЦСКА с +8 и максимум 8 до титлата

Осем точки делят ЦСКА от 32-ра шампионска титла. Това е теоретичният максимум – ако вторият в класирането „Лудогорец” спечели оставащите пет мача, включително последния си като домакин на лидера.

В 25-ия кръг „червените” увеличиха своята преднина на 8 точки като победиха с 4:1 „Черно море”, а отборът от Разград загуби 2 вкъщи срещу „Литекс” – 1:1. Третият „Черноморец” очаквано победи вкъщи „Ботев” (Враца) с 3:1.

ЦСКА има 63 точки. „Лудогорец” е с 55, тоест максимално възможни 70 и предимство от директните двубои. „Черноморец” има 54. Преследвачите ще намалеят с един най-късно до 28-ия кръг, когато се срещат в Разград.

Лидерът ще играе последователно с „Левски” и „Ботев” в София, с „Миньор” в Перник, домакин на „Литекс” и гост на „Лудогорец”. При добър резултат във Вечното дерби (29 април, 17:45 ч) и срещу двата противника от долната половина на класирането Стойчо Младенов може да спечели първенството предсрочно, както го стори предния път през 2008 г.

„Лудогорец” гостува на „Монтана” и „Локомотив” (Сф), приема „Черноморец”, гостува на „Калиакра” и приема ЦСКА. Днешното равенство срещу „Литекс” намали значително шансовете за историческа първа титла, въпреки последвалите обещания за преследване докрай.

Треньорът Ивайло Петев вижда рецидив „Лудогорец” да губи точки, когато владее инициативата и изпуска създадените ситуации, а допуска противникът да вкара гол без положение. Всъщност „Литекс” изпорти две след своя гол за 0:1 в 75-ата минута, но Петев явно е бил твърде афектиран, за да ги запомни. „Ще се борим до последно за титлата, ние досега не сме били надиграни от нито един отбор и ще продължаваме така”, заключи треньорът.

Босът на „Лудогорец” Кирил Домусчиев показа, че е зле със сметките или изобщо не прави такива, обърквайки броя на оставащите кръгове: „Ние не сме си поставили самоцел да спечелим титлата или да си я купим, а дали ще успеем, ще покаже времето – има още 6-7 кръга. Харесва ми как играем, но явно Господ не е с нас. ЦСКА явно имат късмет. Няма да загърбим шампионата заради финала за Купата на България - играем във всеки мач офанзивен футбол за победа”.

По повод предния мач, в който „Лудогорец” наказа срамна демонстрация на „Миньор” в Перник със 7:0, бизнесменът обясни: „Без да се познавам с техния шеф Вангелов, аз говорих няколко пъти с него, но той беше категоричен. Ние нямаше как да не излезем на терена, защото противникът е решил да играе с резерви и юноши. Миньор наистина беше ощетен в Ловеч и има основания да е обиден. А за Литекс явно е нещо нормално в Ловеч да влизат при съдиите, да им се карат или да ги шамаросват”.

Домусчиев направи и равносметка: „За едната година на Лудогорец в А-група и за моята година и половина начело на клуба постигнахме някакъв успех без грандиозни селекции и грандиозни заплати. Построихме база, сега слагаме осветление на стадиона и това не е наше, то е за града. Във финансово отношение съм на голяма загуба, но съм спечелил много приятели и хора, които се радват на отбора”.