Фетел устоя на атаките и превзе Бахрейн

Пилотът на Red Bull не позволи на завърналия се във Формула 1 Кими Райконен да му отнеме първата победа за 2012.

22.04.2012 | 17:08
Фетел устоя на атаките и превзе Бахрейн

Себастиан Фетел спечели първата победа за Red Bull за 2012 в Гран при на Бахрейн – четвърти кръг за сезона във Формула 1. Двукратният световен шампион стартира от първа позиция и с прекрасно разчетена стратегия задържа челното място от старта до финала. Изненадващо подиума допълниха пилотите на Lotus – Кими Райконен и Ромен Грожан.

Райконен, който се завърна след двугодишно отсъствие, демонстрира чисто каране, притискайки Фетел във втората половина на състезанието. Въпреки активното използване на DRS и KERS системите на неговия болид обаче, той така и не успя да доведе атаките си до успех. Това е първи подиум за Ромен Грожан и най-добро представяне за французина във Формула 1.

Челната петица затвориха Марк Уебър (Red Bull) и победителят от миналата седмица в Китай Нико Розберг за Mercedes. Агресивният нрав на германеца се отключи в средата на състезателната дистанция, когато две негови опасни маневри принудиха първо Хамилтън, после Алонсо да напуснат закратко пистата. Испанецът дори се оплака по радиото на своя състезателен инженер с думите: “Розберг ме изблъска от пистата. Всички ние трябва да оставяме достатъчно място на атакуващите ни пилоти.” Поведението на пилота на Mercedes ще бъде разгледано от стюардите, като това може да доведе и до съответно наказание.

Няколко обиколки преди финала, движещият се на седма позиция Дженсън Бътън, спука гума, което лиши от смисъл по-нататъшното му участие. Неговият съотборник Люис Хамилтън завърши на осмо място зад Фернандо Алонсо. Пилотът на Ferrari направи страхотен старт и само за два завоя успя да спечели четири позиции. И през този състезателен уикенд обаче, болидите от Маранело изпитваха трудности в постигането на оптимални резултати с по-твърдия от двата комплекта гуми.

Хамилтън, който стартира от първа редица, започна състезанието си по страхотен начин, но две последователни забавяния в бокса го лишиха от по-предно класиране.

Топ десет допълниха Фелипе Маса и Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион стартира от 22-а позиция, заради слаба квалификация и наказание с пет места, вследствие на сменена скоростна кутия.