Финален дуел за футболната голлиния

Чие лоби ще надделее до 2 юли - германско-датска или английско-японска технологии?

16.04.2012 | 15:41
Финален дуел за футболната голлиния

Достигнахме момента, когато въпросът вече не е „дали”, а „кой”. Технологиите нахлуват в двора на консервативния Цар футбол и решението ще бъде взето на 2 юли.

Поредният скандал около топката и голлинията провокира бърз анонс от световната централа. ФИФА обяви, че този месец стартират финалните тестове, преди да се вземе окончателно решение в деня след финала на Евро 2012.

Полуфиналът за Купата на Англия между „Челси” и „Тотнъм” беше сериозно повлиян от отсъдено попадение за 2:0, преди резултатът да мине през 2:1 до 5:1. Реферът Мартин Аткинсън зачете голов изстрел на Хуан Мата, макар че топката бе избита от един от четирима паднали играчи върху линията. Видеозаписът и снимките не доказват дали тя е влязла във вратата с целия си обем (каквото е условието), но дори победителите се изказват негативно.

Мениджърът на „Челси” Роберто Ди Матео призна, че топката изглежда не пресича линията и отборът му е извадил късмет, но пък в много други мачове бил ощетяван. Капитанът Джон Тери, който бе паднал до изчистилия топката Асу-Екото, индиректно потвърди гафа: „Отдавна призоваваме за технически средства на голлинията. Да се надяваме, че хората ще вземат правилни решения (като въведат такава)”.

Мениджърът на „Тотнъм” Хари Реднап е красноречив: „Вторият гол беше бедствие. Реферът направи голяма грешка - неумишлена, но непоправима. Когато го попитах, той каза, че се чувства по-зле от мен. Отвърнах му: Не мисля така. Но той призна, че се чувства зле и ще има лоша седмица, тоест е сбъркал. Нуждаем се от технология и това явно ще стане. Не може да се продължава с такива ситуации”.

Победителят „Челси” ще спори с „Ливърпул” на 5 май във финала на най-стария турнир, но губи футболът. Заваляха аналози с предишни „голове-фантоми” и напомняния, че Аткинсън този сезон окепази три мача от Висшата лига (особено ключовия Болтън – Куинс Парк, тогава не видя как изстрел на гостите е изчистен иззад голлинията).

Монопол върху промените в правилата има международен борд, а ФИФА само изпълнява неговите решения. Във въпросния International Football Association Board са по четирима делегати от родината на играта Англия и от ФИФА, за корекции се изискват 6 гласа.

„Старейшините” и босът на световния футбол Сеп Блатер дълго отхвърляха идеите за употреба на видео и подобни технологии при спорни ситуации, защото щели да нарушат динамиката и същността на играта.

Експериментът с двама допълнителни помощник-съдии край вратите не помага съществено. По ирония, Аткинсън е избран от УЕФА за асистент на голлинията в бригадата на Хауърд Уеб за Евро 2012.

Самият Блатер призна нуждата от техническо решение след абсурда от Мондиал 2010, когато реферите проспаха изстреляната от англичанина Лампард топка на метър в германската врата. Мина доста време, и все пак на 3 март IFAB одобри две от общо осем системи, които да бъдат изпробвани в игрова обстановка до заседанието на 2 юли.

Научни експерименти в Швейцария класираха Hawk-Eye и GoalRef пред други шест. Сега ФИФА съобщава, че вторият етап тестове започва от края на април през целия май, а IFAB трябва да бъде удовлетворена от скоростта и точността на продукта. Избраният трябва да бъде тестван на Клубната световна купа през декември в Япония и догодина на Купата на конфедерациите в Бразилия.

Сега роля заиграват лобитата, защото световното внедряване на технология има солидни финансови измерения. Двете системи са принципно различни – Hawk-Eye функционира с видео и 3D, докато GoalRef е електромагнитна, но явно дават сходно приемливи резултати и в избора ще има субективност.

Ястребовото око, използвано в крикета и тениса, е изобретено от английска компания, която миналата година е закупена от японската корпорация Sony. Изисква специфични камери, компютърна система и видеоекрани. ГолРеф е германско-датски продукт чрез специални топки с чипове и еквивалентно на завеса леко магнитно поле над голлинията. Първата система изисква няколко секунди за обработка на картината, а втората моментално подава сигнал до часовника или слушалките на реферите.

Употребата на Hawk-Eye в спорта генерира и претенции за несъвършенство. На мачове по крикет и тенис лъснаха трудности или грешки, причинени от състоянието на терена или от по-дебела сянка върху корта. Странно как в тениса се отсъждат топки вътре или в аут с 1 мм, когато призната грешка на системата е 3,6 мм. Според поддръжниците грешката касае най-вече траекторията, но съмненията са налице.

Сериозен въпрос стои относно цената. Оборудване на един тенис корт с нужните 4 до 12 камери, компютърна система и няколко видеоекрана излиза около $100 000, които се покриват от генерални спонсори. Засега не са публикувани евентуалните разходи за стадиони и съответно колко клубове биха могли да си ги позволят.

Магнитната система изглежда по-евтина, но тепърва й предстои да се изправи пред реални предизвикателства.