Хорхе Лоренцо се справи с Honda и победи в Катар

Испанският пилот на Ямаха доминира в първия кръг за 2012 от мотоциклетния шампионат MotoGP.

09.04.2012 | 10:09
Хорхе Лоренцо се справи с Honda и победи в Катар

Хорхе Лоренцо спечели първия кръг от шампионата MotoGP 2012, провел се късно снощи българско време в Катар. Заводският пилот на Yamaha Racing стартира от първата позиция, която задържа до третата обиколка, преди да бъде изпреварен от шампиона за миналата година Кейси Стоунър. Захапан в сандвича на Repsol Honda, Лоренцо трябваше да се справя с атаките на третия - Дани Педроса - и същевременно да догонва откъсналия се напред Стоунър.

Още в началото на състезателния уикенд обаче, стана ясно, че шасито на Yamaha запазва по-добре ресурса на гумите Bridgestone. Именно това позволи на Лоренцо да стопи разликата и да изпревари Стоунър три обиколки преди финала. Малко по-късно същото стори и Дани Педроса. Инфарктните турове преминаха под безгрешното пилотиране на Лоренцо, който завърши с преднина от 0.852 секунди.

По назад в колоната също не липсваха интересни двубои. Такъв сътвориха двамата съотборници – Кал Кръчлоу и Андреа Довициозо. Новакът в отбора на Monster Yamaha Tech 3 Довициозо имаше какво да доказва и доминираше до 17-тата обиколка, когато Кръчлоу се възползва от въздушната му струя и го изпревари, задържайки четвъртата позиция до финала. Това всъщност е и най-доброто класиране на британецът в MotoGP.

Най-напред в отбора на Ducati се класира Ники Хейдън на шеста позиция. Само на 0.033 секунди зад него изостана Алваро Баутиста, а шампионът за 2011 в Moto2 Штефан Брадл финишира осми. Челната десетка допълниха Хектор Барбара и Валентино Роси.