Лига Европа мутира в Лига Иберия

Испанци и португалци си разменят 3/1 квоти на монопола в полуфиналите

06.04.2012 | 09:21
Лига Европа мутира в Лига Иберия

Три испански отбора (Атлетико, Атлетик, Валенсия) и един португалски (Спортинг) ще играят в полуфиналите на Лига Европа. За втора поредна година епилогът на турнира е строго регионален, в границите на Иберийския полуостров. Миналия сезон в полуфиналите участваха три португалски (Порто, Брага, Бенфика) и един испански (Виляреал).

Персоналната връзка между последните две издания е нападателят Радамел Фалкао, който предния сезон с „Порто” стана голмайстор на турнира с внушителните 17 попадения, включително и единственото във финала срещу „Брага”. Сега с екипа на „Атлетико” (Мадрид) колумбиецът е вкарал 8 и може да дублира приза си, защото Клаас Ян Хунтелаар (10) от „Шалке 04” напусна надпреварата.

Иберийската доминация в турнира започна през 2009/10, когато „Атлетико” спечели трофея, отстранявайки в четвъртфиналите „Валенсия” след 2:2 и 0:0 с голове на чужд терен. Двата отбора ще спорят отново, но този път за място във финала на 9 май в Букурещ.

В четвъртфинали-реванши „Атлетико” надви като гост германския „Хановер” с 2:1 (победен гол на Фалкао в 87-ата минута) и общ резултат 4:2, а „Валенсия” отнесе холандския „АЗ Алкмаар” с 4:0 и общ резултат 5:2. Мадридският тим приема „Валенсия” на 19 април, реваншът е на 26 април.

Другата полуфинална двойка (на същите дати и със същия начален час 22:05) е между „Лъвовете” от Португалия и Испания – „Спортинг” (Лисабон) и „Атлетик” (Билбао). Те отстраниха съответно украинския „Металист” (Харков) с 1:1 като гост, общо 3:2, и германския „Шалке 04” с 2:2 като домакин, общо 6:4. Първият мач е в Лисабон. В единственият предишен сблъсък между двата тима – в трети кръг на същия турнир през 1985 година, „Спортинг” спечели след 1:2 и домакинско 3:0.