Генерал Моу запали кладата за „Барса”

Треньорът на „Реал” отписва бившите си асове от „Челси”, докато те се настройват за отмъщение

05.04.2012 | 10:44
Генерал Моу запали кладата за „Барса”

Жозе Моуриньо не чака и минута за психоатака срещу „Барселона”. Веднага след класирането на „Реал” (Мадрид) за полуфинал срещу „Байерн” (Мюнхен), треньорът „предреши” другия сблъсък като отписа бившия си тим „Челси” срещу актуалния властелин в Шампионската лига.

„За мен големият въпрос е кой ще играе срещу Барселона на финала. Ще бъде голям полуфинал, Байерн срещу Реал, и най-добрият отбор ще играе срещу Барса”, отсече Моуриньо в тунела на стадион „Сантяго Бернабеу” след 5:2 (общ резултат 8:2) над кипърския АПОЕЛ.

След това изявление Жозе стратегически напусна интервюто. Репортерът на TeleMadrid потърси скандално продължение с въпрос защо е толкова сигурен в успеха на каталунците, но треньорът само отвърна в крачка: „Защото те са много добри”.

Сетне Генерал Моу добави: „Позволете да бъда честен – не мисля, че финалът ще е между Реал и Челси. Може да е Байерн и Барселона, но не мисля, че ще е Реал – Челси и знаем защо. Барселона не е фаворит, а е супер-фаворит. Нашият полуфинал ще е много по-оспорван. Байерн са много силен противник. Познавам ги добре, защото са в почти същия състав, който срещнах като треньор на Интер във финала на Шампионската лига преди две години. Те разполагат със страхотни индивидуалности и ще се получи голям полуфинал (17 април в Мюнхен, 25 април в Мадрид)”.

Естествено, всеки изтълкува прогнозата в контекста на намеците, че „Барселона” ползва протекции от съдиите и от самата евроцентрала.

Всъщност Моуриньо е по-наясно от всички с настройката на бившите си възпитаници в „Челси”. Докато „погребваше” Тери, Лампард, Дрогба и компания, те анонсираха отмъщение срещу „Барса” за скандалния полуфинал отпреди три години.

На 6 май 2009 лондончани водеха с 1:0 и имаха претенции за три дузпи, но норвежкият рефер Том Хенинг Йовребьо пасува и в добавеното време Андрес Иниеста ги съсече за 1:1. Тогава Моуриньо заяви, че би се срамувал от подобен успех и нарече мача „Скандалът на Стамфорд Бридж”. Вместо да се срамува, „Барса” спечели трофея с 2:0 над „Манчестър Юнайтед” в първия си сезон под ръководството на треньора Хосеп Гуардиола.

Сега „Челси” си издейства шанс за реванш, след 2:1 в Лондон и общ резултат 3:1 в четвъртфинала срещу „Бенфика”. Франк Лампард моментално заяви пред камерите на Sky Sports: „Всеки има сметки за уреждане с тях (Барселона). Трябва да уважаваме това, че те са най-големият отбор в света. Онзи полуфинал още е в нашето съзнание, но това е различна година и трябва да опитаме да ги победим. Очевидно те ще са фаворити заради начина си на игра, но ние имаме голяма увереност в нашите сили. Знаем, че трябва да се представим на абсолютния максимум на възможностите си, за да постигнем желания резултат, и вярваме, че сме способни да го сторим”.

„Челси” приема „Барса” на 18 април и гостува на „Ноу Камп” на 24 април.