fallback

Алонсо с изненадваща победа в Малайзия

Пилотът на Ferrari спечели втория кръг в шампионата от Формула 1. Втори и трети останаха Перес и Хамилтън.

25.03.2012 | 15:01

Фернандо Алонсо с Ferrari спечели драматичното Гран при на Малайзия, устоявайки на сериозния натиск от страна на мексиканеца Серджио Перес със Sauber-Ferrari. Стартиралият от първа позиция Люис Хамилтън допълни челната тройка, а Себастиан Фетел и Дженсън Бътън отпаднаха от зоната на точките.

Малко след старта, на пистата Сепанг се изсипа порой, който принуди организаторите да прекратят състезанието за около час. След сблъсък с колата на индиеца Нараин Картикеян, победителят от миналата седмица в Австралия – Дженсън Бътън – счупи предното си крило, което го извади от битката в предната част на колоната. Последната надежда за успех на отбора на McLaren, се изпари след задържане в бокса на Хамилтън в 15-ата обиколка, което позволи на Алонсо да излезе на първото място. Испанецът стартира от 9-а позиция и успя да се запази от неприятности до финала.

Младият Перес се възползва от променливите условия и смени сухите гуми още в първата обиколка. Зад колата на сигурността, повечето негови колеги влязоха в бокса, което изстреля мексиканеца до третата позиция, още преди състезанието да бъде възобновено. Веднага след това той успя да излезе пред втория Хамилтън и започна да догонва Алонсо. Серия от бързи обиколки стопиха преднината на пилота на Ferrari, но грешка в един от бързите завои на пистата, накара състезателните инженери на Перес да го предупредят да намали темпото и да запази нужните за малкия отбор точки от второто място.

Уебър завърши четвърти в тежкото за отбора на Ред Бул състезание. Световният шампион от 2010 и 2011 - Себастиан Фетел, се движеше на пета позиция, преди да се удари с болида на Картикеян и да спука задна лява гума.

fallback
fallback