След 7 години оправдаха спринтьорите Кентерис и Тану

Малко преди старта на Олимпийските игри в Атина двамата бяха обвинени, че са инсценирали катастрофа с мотоциклет, за да не се явят на допинг-тест.

07.09.2011 | 16:50
След 7 години оправдаха спринтьорите Кентерис и Тану

Бившите спринтьори Костас Кентерис и Екатерини Тану спечелиха обжалването срещу наложените им условни присъди заради лъжесвидетелстване. През май двамата бяха осъдени на 2 години и 7 месеца затвор.
Гръцките спринтьори Катерини Тану и Костас Кентерис изчистиха имената си седем години, след като бяха спрени от участие на Олимпиадата в Атина. Малко преди Игрите двамата бяха обвинени, че са инсценирали катастрофа с мотоциклет, за да не се явят на допинг-тест. Случаят се превърна в най-големият скандал по време на Олимпиадата в Атина.
През май тази година те бяха обявени за виновни и бяха осъдени на 2 години и 7 месеца затвор. На делото в полза на Кентерис и Тану са свидетелствали седем души от болницата, в която са откарани след инцидента, както и двама свидетели на катастрофата. Всички те били категорични, че симулация не е имало.
Бившият треньор на лекоатлетите Христос Цекос също беше оневинен за лъжесвидетелстване. Неговата присъда беше намалена от 33 на 12 месеца, които той получи заради незаконно притежание и съхранение на забранени вещества. Санкцията обаче ще стане ефективна, ако той извърши подобно нарушение в рамките на следващите три години.