Стачка блокира и втория кръг на испанското футболно първенство

По данни на Асоциацията на испанските футболисти, клубовете дължат на своите играчи 50 милиона евро.

23.08.2011 | 11:17 Редактор: Ваня Симонска
Стачка блокира и втория кръг на испанското футболно първенство

И този уикенд любителите на футбола  ще бъдат лишени от зрелището на един от  най-добрите и комерсиални шампионати – испанската Примера Дивисион. Стачката на играчите продължава и през втория кръг, а от местната футболна лига се надяват да се стигне до консенсус в близките дни. Срещата в понеделник остана без резултат. Предстоят нови срещи за преговори.
„Продължаваме да работим – коментира Франсиско Каталан от ФК Леванте. - Утре ще се състои нова среща с футболистите и да се надяваме, че следващия уикенд ще имаме футболни двубои.“
Стачката в Испания и разногласията между играчите и футболната лига е подписването на новия колективен договор, който предвижда начина на изплащане на заплатите на футболистите. По данни на Асоциацията на испанските футболисти, клубовете дължат на своите играчи 50 милиона евро.
Испанската футболна лига предлага да се създаде специален фонд за изплащане на трудови възнаграждения за клубовете, които са близо до банкрут. Този фонд ще гарантира изплащане на минимална годишна заплата от 240 000 евро за играч от първа дивизия и 120 000 евро за играч от втора дивизия. Според футболистите обаче, тези мерки не са достатъчни. Исканията им са свързани и с прекратяване на порочната практика клубовете да обявяват банкрут и да не изплащат заплатите на футболистите.