България вече има мултифункционална спортна зала

Днес беше подписан официално договорът за генерално спонсорство на зала "Арена Армеец София“.

20.07.2011 | 16:56
България вече има мултифункционална спортна зала

България вече има своя голяма мултифункционална спортна зала "Арена Армеец София“, след като днес беше подписан официално договорът за генерално спонсорство. На сред София грейна 12- хилядно бижу, с което най-накрая страната ни ще приема състезания от най-висок ранг и концерти на световни изпълнители.
Други европейски столици отдавна имат подобни спортни комплекси.
Според международните класации най-много публика в света - 30 хиляди души, събира залата "Гуанмионг" в Южна Корея. Следващите в класацията са по 25 хиляди души - в Делхи и в Санкт Петербург, като руската арена е и най-голямата в Европа.
За най-известна и рентабилна зала в света се смята лондонската "О2 арена с капацитет 20 000 души.”Само през 2008 г. за концерти и спортни мероприятия са продадени над 2 млн. билета. Правата върху името са били купени от телекомуникационната компания O2, сега Telefonica Europe.
През последните десет години на Балканите бяха построени две големи зали - в Белград и Загреб. 20-хилядната „Белград арена“ се намира в сърцето на сръбската столица и струва 70 млн. евро. Строителството и поддръжката на съоръжението са поети изцяло от бюджета на Белград. Хората, отговарящи за управлението на залата, изчисляват, че ако тя домакинства на около 50 прояви годишно няма да има проблем с финансите и издръжката няма да натоварва бюджета на града.