Буенос Айрес потъна в кръв след футболен мач

Изпадането във втора дивизия ще нанесе и сериозни финансови удари върху Ривър Плей

27.06.2011 | 16:53
Буенос Айрес потъна в кръв след футболен мач

Буенос Айрес потъна в скръб и кръв след футболен мач. Легендарният клуб Ривър Плейт за първи път в 110 годишната си история изпадна във втора дивизия и това предизвика масови безредици в аржентинската столица. Цяла нощ градът не спа, а ожесточени битки между полиция и фенове се водеха около стадион Монументал и по улиците на Буенос Айрес. Футболните хулигани нападаха органите на реда с камъни, влизаха в ръкопашни схватки с тях, палеха контейнери за смет и автомобили. 15 полицейски коли са били потрошени, разрушени са десетки магазини. Наложило се е употребата на сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми.
Към ранните часове на понеделник се съобщаваше за 86 ранени, 50, от които - полицаи. 15 от пострадалите са в тежко състояние. Арестувани са над 50 души.
В потушаването на размириците участваха над 2200 униформени, което е най-мащабната акция в страната, свързана със спортно мероприятие.
Насилието започна още преди края на двубоя между рекордьорът по титли в страната Ривър Плейт и скромния тим Белграно на стадион Монументал. Срещата завърши 1:1, но Ривър отпадна заради загуба като гост с 0:2 в първия финален плейоф. Гневни от развоя запалянковци замерваха играчите със седалки и други предмети. Полицията опита да усмири екзалтираните фенове с мощни водни струи. След последния сигнал играчите на 33-кратния шампион на Аржентина останаха неподвижни дълго време на терена, облени в сълзи. След мача футболистите на Ривър бяха заведени на лагер в база край града, а домовете им са под сериозна охрана.
Изпадането във втора дивизия ще нанесе и сериозни финансови удари върху Ривър Плейт. Клубът имат дългове от над 280 млн. аржентински песос, което прави над 68 млн. щатски долара. Сега се очакват и загуби от 26.5 млн. песос от телевизионни права, както и оттегляне на част от спонсорите.