Четирима дебютанти заминават за европейското по баскетбол

Изненадващо извън състава на националния отбор по баскетбол остана един от най-добре представящите се български играчи зад граница - Христо Николов.

16.06.2011 | 11:43
Четирима дебютанти заминават за европейското по баскетбол

Четирима дебютанти попаднаха в разширения състав на мъжкия национален отбор по баскетбол на България за Европейското първенство в Литва през септември. Селекционерът Росен Барчовски включи за първи път в групата от 19 човека 213-сантиметровия център на колежанския North Eastern Динко Маршавелски, крилото Станислав Ваклинов от Рилски спортист, както и плеймейкъръ Пламен Алексиев и гардъ Тихомир Желев от Черно море.
Изненадващо извън състава остана един от най-добре представящите се български играчи зад граница - Христо Николов. Бургазлията направи силен сезон с екипа на румънския Стяуа, но не получи повиквателна за евротурнира.
В списъка ги няма американците с български паспорти, но селекционерът ще избира измежду Ърл Роуланд и Ирахим Джабер. Барчовски има право да използва максимум 14 баскетболисти по време на еврошампионата в Литва, но той призна, че ще заведе петнадесет, като един ще отпадне непосредствено преди първия мач. Така от състава преди заминаването за Литва ще бъдат извадени четирима. 
Ново име има и в треньорски щаб. Наставникът на бронзовия медалист от първенството Ямбол - Иван Чолоков, вече ще помага на Барчовски заедно с Любомир Минчев.