Драматична победа на Дженсън Бътън в седмия кръг на F1

Мократа настилка предизвика няколко инцидента, като колата за сигурност се появи на няколко пъти.

13.06.2011 | 16:17
Драматична победа на Дженсън Бътън в седмия кръг на F1

Пилотът на McLaren Дженсън Бътън спечели драматично Гран при на Канада в седми кръг от шампиона във Формула 1. Състезанието на писта „Жак Вилньов” в Монреал бе изключително напрегнато, с много обрати, а в 25-ата обиколка бе прекъснато за два часа заради проливен дъжд. Мократа настилка предизвика няколко инцидента, като колата за сигурност се появи на няколко пъти. Победата на Бътън е почти невероятна - той влиза цели шест пъти в пит-лейна, бе наказан, и от последните позиции успя да атакува първото място в последната обиколка. Бътън бе замесен и в два инцидента, след които съотборникът му Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо от Ferarri  трябваше да напуснат състезанието.
Световният шампион и настоящ лидер Себастиан Фетел, който стартира от първа позиция, водеше до последната обиколка, в която за малко изгуби контрол върху болида си и бе изпреварен. Трети остана съотборникът му в
Red Bull Марк Уебър.
"Наистина не знам какво да кажа – заяви след състезанието Дженсън Бътън. -  Това бяха най-емоционалните три часа, които съм прекарвал на пистата. При инцидента с Люис не виждах нищо зад себе си. Всичко стана много бързо и аз му се извиних след като финиширахме. Дори и да не бях спечелил, това пак щеше да е едно от най-вълнуващите ми състезания”.
Бътън остава на втора позиция във временното класиране със 101 точки, а лидер е Себастиан Фетел със 161 точки. При конструкторите води Red Bull, следван от McLaren и Ferarri.