До 2020 г. стрийтболът става олимпийски спорт

Такива са плановете на Международната федерация по баскетбол.

13.06.2011 | 16:03
До 2020 г. стрийтболът става олимпийски спорт

Тази година България ще има за първи път Държавен шампион по стрийтбол за мъже и жени. Той ще бъде излъчен по време на петото издание на купа Vivacom streetball.
“Досега организирахме стрийтбол само за деца. Тази година, освен групите за деца до 12 години, и тези до 15 години, момичета и момчета, ще има и шампионат за мъже и жени над 18 години, без никакви ограничения,” заяви Филип Илиев от Международния отдел на Българска федерация по баскетбол.
Шампионатът стартира на 18 юни в София и ще бъде организиран в още седем града – Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Плевен и Монтана. Финалът ще е в столицата на 16 юли пред Националния дворец на културата. Двубоите ще се играят по нови правила, които са наложени от Световната баскетболна федерация.
По думите на Филип Илиев тъкмо „Международната федерация по баскетбол (ФИБА) прави постъпки от догодина стрийтболът ще бъде обособен като съвсем отделен спорт, сроден с баскетбола, но със своя собствена организация. Ще бъдат организирани собствени турнири, световни и европейски първенства. Идеята на международната федерация е най- късно до 2020 година стрийтболът да стане олимпийски спорт.
На държавния шампионат по стрийтбол се очакват над 3000 участника.