Българската федерация по бокс спечели дело за отнето домакинство

Шампионатът трябваше да се проведе в София от 17 до 26 юни, но вместо това през март беше сменено с Анкара.

08.06.2011 | 15:47
Българската федерация по бокс спечели дело за отнето домакинство

Българската федерация по бокс спечели делото срещу Европейската боксова конфедерация за отнетото от България домакинство на европейското първенство за мъже. Шампионатът трябваше да се проведе в София от 17 до 26 юни, но вместо това през март беше сменено с Анкара. Посочените причини от евроцентралата тогава бяха, че страната ни е сред 13-те разследвани държави в опит за преврат срещу президента на Световната боксова федерация Чин-Куо Ву.
Международният спортен арбитражен съд в Лозана отсъди, че действията на евроцентралата са незаконни. Всички искове от българска страна са приети и няма право на обжалване. Победата за България е главно морална, макар че има и финансова част. На страната ни трябва да бъдат изплатени всички разноски по делото, като може да се очаква и допълнителни компенсации за пропуснати ползи.
Еврошампионатът обаче остава в Анкара, а не в София. Производството пред съда е започнало късно и затова технически и организационно няма възможност за неговото провеждане в България.