Правителството праща хеликоптер в Севлиево за мотокроса

Премиерът Бойко Борисов хареса АТВ-машини за спешна помощ в малките общини.

08.04.2011 | 15:01
Правителството праща хеликоптер в Севлиево за мотокроса

Хеликоптер, осигурен от правителството, ще се грижи за сигурността по време на юбилейната десета Гран При на България по моторкос. Състезанието, което е първи кръг от световния шампионат  в класовете МХ1 и МХ2, ще се състои в събота и неделя на мотополигон “Горна Росица” в Севлиево. Участие ще вземат рекордните 172 състезатели от 30 държави, а безпрецедентният брой от 81 чуждестранни медии са акредитирани за състезанието.
Звездите от световния мотокрос бяха представени на площада пред храм-паметника “Александър Невски”. Сред тях бе и българинът Петър Петров, който този сезон ще кара с мотоциклет “Ямаха” в МХ2.
На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на спорта и физическото възпитание Свилен Нейков, председателят на организационния комитет за Гран При - България Румен Петков, епископ Тихон и кметът на Севлиево Йордан Стойков. Премиерът Борисов силно се впечатли от АТВ-машините, които се използват за оказване на спешна медицинска помощ. И дори предложи да бъдат използвани като линейки в малките общини.
„Моторът струва 20 000 лв. и оборудването му е горе-долу толкова,” обясни Борисов. – “В неделя ще взема Дянков, и Константинов, ще им разкажа и на тях.
Мисля, че може да помислим бързо да оборудваме – особено такива по-селски райони, магистрали и по-големите градове в пиковите часове.”
Президентът на фирмата, промотираща световния шампионат “Мотокрос и супермото” Джузепе Лонго, обеща да предложи България като най-добър организатор в края на годината.
“Това, че се доказваме като организатор номер едно, могат само да ни завиждат конкурентите от другите държави”, зарадва се и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков по време на откриването. Председателят на организационния комитет на Гран при на България Румен Петков на свой ред каза: “Три поредни български правителства правят възможоното България да бъде на върха. България да бъде пред такива сили като Испания, Италия, Белгия и пред държави като Франция и Португалия. България е номер едно като органицзатор и като трасета за мотокрос и супермото.”
Програмата в събота започва със стартове от световния шампионат за жени и първи манш за европейския шампионат. В неделя от 11 часа е официалното откриване на “Гран при” на България с надпреварата в класовете МХ1 и МХ2.