НСА протестира за базата в Несебър

Стотици студенти и преподаватели се включиха в протестното шествие на Национална спортна академия.

06.04.2011 | 15:31
НСА протестира за базата в Несебър

Стотици студенти и преподаватели излязоха в протестното шествие пред Национална спортна академия  в подкрепа на базата  в Несебър. В колоните по улиците се включиха  и студенти от други университети.
Поводът за протеста са разкритията за фалшифициране на документи с цел заграбване на имот от територията на водната база. Преди 12 години лицето Янка Вълканова предявява иск за собственост върху 12 декара земя в рамките на спортната база, но без да предостави никакъв документ, който удостоверява това. Впоследствие става ясно, че Вълканова е майка на съдия Атанас Вълков, който гледа въпросното дело. Сега Вълков е в ареста с мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Делото е поверено на Софийски градски съд с обвинение за пране на пари и съставяне на документ с невярно съдържание. Преподавателите и техните възпитаници настояват делото срещу Атанас Вълков да се гледа от сформирания в края на миналата година Специализиран наказателен съд, който трябва да започне работа през август. Ръководството на Спортната академия настоява още, спортното министерство да включи учебната база в Несебър в списъка на националните обекти по Закона на физическото възпитание и спорта. Подписка от над 26 000 души, подкрепящи каузата на Академията, вече е в парламента и се гледа от комисиите.