Пламен Марков: Няма прозрачност в действията на БФС

Марков отбеляза, че докато националният тим е приоритет за Футболната ни централа в последните години, то на клубно ниво ситуацията се влошава.

04.04.2011 | 00:00
Пламен Марков: Няма прозрачност в действията на БФС

Бившият селекционер на националния отбор по футбол - Пламен Марков, разкритикува управлението на БФС и призова за вземане на спешни мерки за повишаване качеството на родния футбол. Марков отбеляза, че докато националният тим е приоритет за Футболната ни централа в последните години, то на клубно ниво ситуацията се влошава. Това, в крайна сметка, дава отражение на резултатите и на „трикольорите”. Специалистът даде да се разбере, че подкрепя протеста на клубовете да излязат със закъснение за мачовете от първенството.
“Критиката ми не е лично към Борислав Михайлов, а че не се прави нещо значимо. Не може той и хората около него да не спазват собствените си наредби. Не може да има футболна конституция, която да не се зачита. Подкрепих протеста на малките клубове, но не одобрявам начина на Цонко Цонев. Трябва да се иска равенство в първенството. Няма прозрачност в действията на БФС. Националният отбор също няма резултати от няколко години”, категоричен бе футболният специалист.
Марков изрази мнението си и по темата за чужденците в българския футбол. Според него броят им трябва да бъде ограничен, за да могат да се налагат юношите на клубовете, и оттам да се развиват родните таланти. Пламен Марков коментира и темата около бъдещето на националния ни тим без звездното трио Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилян Петров.
„Считам, че липсват класни играчи, което пречи на това поколение да се реализира. Имаме малко добри футболисти, които могат да играят в националния отбор и да носят големи отговорности. Водил съм разговори с тях и разбрах, че на повечето им липсва опит. Само с трима или четирима добри играчи не може да се направи отбор, който да участва на голям форум. Трябват поне 14-15,” категоричен е Марков. По думите му, “за да се постигнат по-добри резултати, е необходимо обединение на различните поколения, а не както е сега - всички да са разединени. Не съм разговарял с Бербатов за неговото отказване, но всеки има право да участва или да не участва в някакво мероприятие. Българският национален отбор загуби след неговия отказ, защото той е най-добрият ни футболист. Уважавам го и не подкрепям неговите хулители”, допълни още бившият селекционер на националния отбор.
Според Марков решението на проблема с “черното тото” в родния футбол. се състои в преструктуриране на спорта.