„Хроники на Независимостта“ връща зрителите в преговорите за самостоятелност – по Bulgaria ON AIR, на 22 септември

Документалният филм на Миглена Георгиева ще се излъчи на тази събота, от 20 часа

22.09.2018 | 09:05
„Хроники на Независимостта“ връща зрителите в преговорите за самостоятелност – по Bulgaria ON AIR, на 22 септември

Колко е струвала Независимостта на България на правителството на Александър Малинов и какво е провокирало искането държавата да бъде призната за самостоятелна – отговор на тези и още много интересни въпроси в документалния филм „Хроники на Независимостта“, на 22 септември, от 20 часа, по Bulgaria ON AIR.

В навечерието на 110 години от обявяването на Независимостта на България, политематичната телевизия ще предложи на зрителите вълнуваща разходка в историята на едно от най-значимите събития за България. Авторът на филма, журналистът от Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева, ще срещне зрителите с много историци, сред които директорът на Института за исторически изследвания при БАН – доц. Даниел Вачков и проф. Веселин Янчев – ръководител на катедра „История на България“ в Софийския университет. Те ще представят любопитни факти за това каква е била България в продължение на 30 години – от Освобождението до извоюването на независимост и защо българският дипломатически представител в Цариград Иван Гешов не е получил покана за прием при султан Абдул Хамид II. Историците ще разкажат какво обезщетение е поискала Османската империя, за да признае Независимостта на България и как Русия се е намесила в тази ситуация.

„Ще покажем и автентични телеграми, които са се разменяли между преговарящите страни. Както и още много интересни, но малко позабравени факти около обявяването на Независимостта“, разкри авторът на филма Миглена Георгиева. Това е поредният й документален проект, който ще се излъчи в ефира на Bulgaria ON AIR, след „Хроники на Свободата“ посветен на 140 години от Освобождението.

Не пропускайте вълнуващата разходка в историята с „Хроники на Независимостта“, на 22 септември, от 20 часа, по Bulgaria ON AIR.