fallback

"За" свободата... Отбелязваме Шипченската епопея

Топове гърмят над Шипка, за да ни напомнят за героите

24.08.2016 | 10:05

За пета поредна година на 27 август ще се проведе честване по повод 139 години от Шипченската епопея. 

"Байряка го веем ние, като администрация, което е едно голямо удоволствие за нас, защото се опитваме да направим малко по-различен прочит на тези събития. Повечето празници на България са свързани с някакви драматични и тежки събития. В страната ни липсват празници, на които да се радваме", каза в България сутрин областният управител на Габрово Николай Сираков. 

По думите му имаме едно много отговорно завещание - свободата. 

"Важното е какво правим с нея днес, как я използваме и в името на какво. Последните десетилетия обаче не използваме свободата си по най-добрия начин и ако днес сме свободни, благодарение на всички онези, жертвали се за нас, нашето геройство е да съумеем да предадем някаква стойност на това, което са направили те", сподели Сираков. 

Той бе категоричен, че на този ден трябва да честваме свободата и затова акцентът е върху нея. 

Гостът сподели, че се интересува от различни духовни течения и философиите, които са закодирани у тях. 

"Опитвам се да намеря в работата и в личния си живот нещо различно, което да ми носи удовлетворение. Именно затова искаме да запазим тази традиция вече 5-а година", уточни Сираков. 

Той каза, че всяка година се опитват да включат в честванията все повече деца, защото на Шипка се качват хора, които искат да се докоснат до историята. 

"Ще има две състезания. Едното е за изкачване на стълбите на Шипка, в което ще вземат участие около 160-170 деца от цяла България, а другото, което се случва за втора година, е по ориентиране. Децата се ориентират в една местност, която е осеяна с паметници от онова време и така научават много за историята", разказа Сираков. 

На честването ще има и кухня, която ще предоставя традиционните за онова време ястия. Към храната ще има и селски мол, който да покаже облеклата от миналото. 

"Всичко това се прави предимно от млади хора за млади хора", заключи областният управител на Габрово Николай Сираков.

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback