fallback

Референдумът в Шотландия може да се окаже пагубен за Европа, смята проф. Динко Динков

Eфектите от референдума в Шотландия може да се окажат пагубни за Европа

19.09.2014 | 11:21 Автор: Ирина Георгиева

След историческия референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното Кралство, който все пак не успя да мине, има възможност и много други държави да последват примера на шотландците. Това мнение изрази в Сутрешния блок на България Он Ер професор Динко Динков от УНСС. Според него ефектите от референдума в Шотландия може да се окажат пагубни за Европа. 

"Прояви се нещо, което отдавна броди като призрак в Европа - национализмът. В Шотландия се даде може би най-ярък израз на тези нови тенденции в развитието на обществото. Национализмът броди в Европа от дълго време. Може би това е най-европейската идея - национално-държавната идея, която дълго време се е приемала като най-добрата организация на обществения живот - всяка нация да си има отделна държава." - обясни проф. Динков.

В Обединеното Кралство ще бъдат изкарани много изводи от референдума, категоричен е проф. Динков. По негови думи всички политически партии в Кралството се обявиха против отделянето на Шотландия.

"Това е илюзията на много народи, че ако се отделят и заживеят в собствената си черупка, ще заживеят добре." - коментира проф. Динков.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Ако сте пропуснали
fallback