Константин Стаменов: Увеличението на цената на тока е неизбежна стъпка

Нужни са мерки за подпомагане на енергийно бедните домакинства

03.09.2014 | 10:31 Редактор: Ирина Георгиева
Константин Стаменов: Увеличението на цената на тока е неизбежна стъпка

Увеличението на цената на тока е неизбежна стъпка, но тя трябва да бъде придружена и с мерки за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Това заяви Константин Стаменов, председател на Асоциацията на големите енергийни консуматори в Сутрешния блок на България Он Ер. Според експерта, Енергийният борд към Министерски съвет, трябва да създаде план с конкретни мерки за стабилизиране на икономиката, без да се свива потреблението.

"Най-хубавото е да се състави един план за излизане от кризата с малки стъпки и тониране на всички противоречащи се елементи, така че да се стабилизира енергетиката, а не да се затормози още повече икономиката и да се свие още повече потреблението." - обясни Стаменов и допълни: "В началото на зимния сезон не трябва да е двуцифрено поскъпването, за да могат да се оправят домакинствата. Трябва да има план кога, как и с колко да се повиши. Нужно е енергетиката да се изчисти от неефективност. Това означава да следва максимално пазарните и прозрачни условия на бизнес."

На 2 септември се проведе първото заседание на Енергийния борд. Стаменов заяви, че се е получил конструктивен диалог и бордът има реален шанс да постави основите на изхода от кризата създала се в енергетиката.

"Разбира се има и криза в икономиката. До някъде двете кризи са свързани. Интересно е, че през последните 2-3 години на битовите потребители се казваше, че няма нужда да плащат сега сметката. Всъщност това беше едно отлагане, което носи други последствия - т.е. сметката се увеличава. Тази криза в икономиката вероятно ще продължи още 1-2 години и ще трябва да се търси решение - хем да се вдигне цената и хем да се произвежда повече електроенергия, за да падне себестойността и хем да бъде поносимо." - коментира Стоилов.

Фокусът постоянно е в големите проекти, а стабилизирането на енергетиката отсъства, подчерта експертът. Според него в момента най-важното е да се генерира план с мерки, които във времето да се следват и на второто място - всички политически сили да припознаят този план.

"Подчертано беше, че липсва оценка на риска на тези противоречащи се елементи на риска на кризата в енергетиката. Със сигурност ще трябва да се създаде една или повече подгрупи по-тематични, които да генерират решенията на енергийния борд и след обсъждане в него да бъдат един вид обнародвани. Разбира се в тези експертни съвети ще има прозрачни критерии, за да се определят хората вътре - ще има представители на администрацията и на бизнеса." - заяви Стаменов.

Пълният коментар в следващия видео материал: