Христиан Митев: Очаквам ВКС да вземе мъдро решение за Полфрийман

Той заяви, че декември се очаква новата концепция за наказателната политика

02.10.2019 | 20:43 Редактор: Ивет Арабова

"Дебатът за поправката "Полфрийман" трябва да мине много задълбочено. Законопроектът на ГЕРБ, внесен в НС, до голяма степен ще реши този казус. Тази поправка няма да засегне конкретния казус за Джок Полфрийман, но тя трябва да се направи, за да няма повторение на такива случаи". Това каза депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му съдебният състав по делото с Полфрийман не си е дал сметка до каква обществена реакция ще се стигне. 

"За мен НПО-та не трябва да се бъркат в съдебните дела. За мен водещо е становището на Затворническата асоциация, която постоянно работи с лишени от свобода. Oчаквам ВКС да вземе мъдро решение по казуса с Полфрийман, съблюдавайки общественото мнение", каза още той. 

Митев заяви, че законът изхожда от принципите, че съдът е правораздаващият орган в страната. Затова в тяхна власт е дали е налице поправяне на лишения от свобода.

"В края на годината - през декември - очакваме да излезе концепцията за нова наказателна политика. Там трябва да има отговор на въпроса дали е нужен нов наказателен кодекс, или само поправки в сегашния. Обединихме се около тези промени в НПК, те ще влязат в сила и при висящи производства със задна дата", сподели още Митев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Надявам се тези поправки да не са само предизборни, общественото настроение доведе до направата на съответните поправки. За съжаление, местните избори не се очертават като състезание, а като битка. Кампанията започна с компромати, но се надявам да не завърши така, а с реални решения и програми. Вероятно е да подкрепим Фандъкова, ако тя стигне на балотаж с Манолова", заключи депутатът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК