Какви са откритите кости под бившето кино "Сердика" и какво ще се случи с тях?

03.04.2017 | 14:52 Редактор: Мария Аладжова
Какви са откритите кости под бившето кино

Краставици и домати в мазето, в килера, вкъщи като цяло. Представете си как отглеждате любимите зеленчуци без да се съобразявате от сезона, температурата, влагата и другите фактори. Идват ви гости, отваряте шкафа с продукция и заедно избирате салатата. Възможно е благодарение на българина Елисей Голодов, създал първия шкаф в света за отглеждане на зеленчуци. Включваме го на живо от Мюнхен за да ни разкаже повече.

"Възможно е да се отглеждат всякакви зеленчуци и плодове. Щастлив съм от това, че са полезни и много вкусни. Отне ми година да проектирам шкафа, за да мога да получа засадените зеленчуци. Наистина има как салатата да бъде на една ръка разстояние", сподели Елисей Голодов.

Точно преди деня, в който отбелязваме 138 г. от обявяването на София за столица, наши зрители ни изпратиха снимки от изкопните работи в основите на бившето кино "Сердика", непосредствено до паметника на Васил Левски. На снимките се виждат останки от разкопки, може би антични. Зрителите ни питат дали някой проучва тези находки и ще бъдат ли запазени те или скоро ще бъдат залети с бетон.

Според някои свидетели са видели от там да се изнасят скелети, включително череп, на който липсва преден зъб – какъвто би трябвало да бъде черепът на Левски. Нашият екип потърси представители на Столичната община, на главния архитект, на Музея за история на София, на Министерството на културата. В студиото на "Днес" пък дойде Юлиян Мешеков.

"Все още нямаме точен анализ информация за скелетите, които бяха намерени под бившата сграда на кино "Сердика". Няма данни те да са на Васил Левски", каза той.

В следващите минути ще направим нумерологична прогноза, както за България след изборите, така и за настъпващата пролет и каква ще бъде оставащата година за България. Поканихме нумеролога Милена Иванова.

"Ще се сформира правителство, но няма да бъде стабилно. Месец април е успешен за всички, които искат да се развиват. През май тези, които са развивали своя бизнес, ще берат плодовете на труда си", разказа нумеролога Милена Иванова.

Днес отбелязваме 138 години от обявяването на София за столица. Това се случва на 3 април 1879 година. По този повод в столицата има различни събития. Проверихме какво се случва пред Народния театър, където се подрежда фотоизложбата "София в 4 сезона" на фотографа Елина Нинова. При нея беше Борислав Петров.