Христо Янев – между футбола и писането

Тази и други интересни теми в предаването ДНЕС с Константина Живова

15.12.2016 | 15:28 Редактор: Тодор Петров
Христо Янев – между футбола и писането

В ДНЕС ви разказахме за един положителен пример. Тя преподава физическо възпитание в столичното 55-то училище "Петко Каравелов". Но преди това е извървяла дългия път от сиропоталището до класната стая. Габриела Тодорова е била изоставена от родителите си и е прекарала детството си в дом за сираци. Но този факт не я е сломил. 

Сега Габриела прави благотворително събитие, с което предколедно да подпомогне други деца сераци – две момчета от дома в Люлин, които ще бъдат абитуриенти догодина и имат нужда от костюми за бала. 

Коледен базар и Коледен календар. И двете събития са организирани от Фондация "Нашите недоносени деца" с благотворителна цел - изграждането на първия семеен център в България, фокусиран върху нуждите на недоносените деца и техните семейства. Повече за инициативата разказва Нина Николова, председател на фондацията.  

Бившият треньор на ЦСКА Христо Янев, който сега е начело на "Нефтохимик" издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Единственият начин" и веднага беше обявена за българският трилър на годината. Действието се развива във Франция и Швейцария. Френският премиер и министърът на отбраната в Париж се забъркват в незаконни сделки с оръжие и диаманти. Христо Янев разказва, че от малък обича да чете трилъри и е искал да напише реалистичен и увлекателен текст.

Фолклорната изпълнителка Ива Давидова често е сравнявана с Райна Княгиня. Напоследък на нейни участия тя излиза със специално ушит самобитен костюм, наподобяващ облеклото на известната българска учителка, ушила знамето за Априлското въстание. Ива сподели в ДНЕС, че фолклорът има бъдеще, понеже все по-често млади хора се хващат да играят хора по време на празнични събития. 

Млади българи, учили в чужбина, но завърнали се да се реализират в България, се обединяват, за да направят първата по рода си нощ на занаятите у нас. Традиционни и модерни български автори ще покажат изкуството си в нощта на 17 срещу 18 декември.