Поправката на ДНК - нож с две остриета

Тези и още интересни теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

04.05.2016 | 14:54 Редактор: Луиза Божинова
Поправката на ДНК - нож с две остриета

От Мартина Ганчева

Поправката на ДНК - нож с две остриета

ДНК е основната градивна частица на живота. В нея е кодирано цялото ни същество. Не случайно като медицинско постижение номер 1 за 2015-а списание "Сайънс" определи първите в света успешни опити за модификация на човешкия геном. Опитите продължават с пълна сила и днес. Борислав Петров ще ви покаже някои от тях.

Всяка клетка в тялото ни ежедневно претърпява увреждания на своята ДНК, които трябва да се поправят бързо и ефективно, тъй като натрупването им води до развитието на рак. От друга страна, най-често използваните лекарства за лечение на рак са вещества, силно увреждащи нашето ДНК. В основата на всичко са невероятно сложните и интересни механизми. Можем ли и дали трябва да поправяме, да ремонтираме ДНК? ДНЕС посети Радослав Александров в Института по молекулярна биология при БАН. 

Софийски фестивал на науката

"Чуйте учените, те могат да говорят". В това мото вярват Любов Костова – директор на Британски съвет в България и Гради Градев от Британския съвет в България. Те са сред организаторите на Софийския фестивал на науката, който ще се проведе от 12 до 15 май в столицата. Събитието ще обхване цели 69 събития и ще достигне Втора космическа скорост! 

Депресията Данакил в Етиопия е "най-неземното" място на света, твърдят учени. Аргументите им ще научим от Асен Манасиев. 

Воля за спорт

Цял куп спортисти подкрепиха кампанията за хора в неравностойно положение . Сред тях са световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, екс-националната състезателка по конна езда с над 200 медала в кариерата си Йонка Максимова, златният шампион по джудо Иван Ганчев, гимнастичката Андреа Кръстева, председателят на Федерацията по кудо Динко Бабанов, един от най-успешните ни тенис треньори Нено Налбантов. Те връчиха купите и медалите на победителите в Харманли. Над 100 деца с различни увреждания се надпреварваха в състезанията по бадминтон, тенис на маса, шах, крос, хандбал, канадска борба. Повече за кампанията разказаха един от съорганизаторите - Нина Никол Хамилтън и една от участничките - Йонка Максимова, екс национал по конна езда

Бузлуджа – паметта на времето

26-годишна архитектка преработи “чинията” на Бузлуджа в монумент на националната памет. Вижте част от авторския проект на арх. Дора Иванова за цялостно възстановяване на паметника и превръщането му в музей на българската история.

Как един обект, вместо да се товари с идеология, може да се превърне в интерактивен преглед на българската история? ДНЕС попита самата Дора Иванова.

Женските места на паметта в София

Жан Пол Сартът, Албер Камю, Клод Леви Строс - имена на титани, без които нито съвременна Франция, нито XX и XXI щяха да са същите. Но чували ли сте за Симон дьо Бовоар? Жената, без която нито тези мъже, нито векът нямаше да бъдат същите? Не се учудвайте, ако не сте. Причината са точно тези - стереотипите, инерцията и консерватизмът. Една от великите мислителки на съвременния свят се превежда в България с 60-годишно закъснение.

“Какво е да си професионално успешно реализирала се жена в едно общество, доминирано от мъже?”. Въпросът, който Бовоар и много като нея си задават, ДНЕС отнесе към Красимира Даскалова - професор по модерна европейска културна история. Информационния повод за гостуването е 8-и май, когато започва нова серия от исторически разходки из центъра на София.

“В политиката, ако искаш нещо да бъде казано, потърси мъж. Ако искаш да бъде направено, потърси жена“. Думите принадлежат на желязната лейди Маргарет Тачър. Дамата, от която Хелмут Кол бяга като дявол от тамян. Първата жена премиер във Великобритания. Събитието става факт на 4-и май 1979-а. Годишнината ни провокира да си спомни за една от най-емблематичните дами в историята.....

Да изгорим мазнините след Великден

Доктор Ана Пейкова разгада тайните за красота на съвременната жена. След поредицата празнични дни и на прага на следващата порция поводи за преяждане ДНЕС я попита как с хранителен и двигателен режим да изгорим мазнините и да изразходим калориите, натрупани по Великден?

Тайната на женската сила

Световноизвестната руска психоложка и авторка на бестселъри за скритата сила на жените Лариса Ренар ще отвори собствена школа в България. Това съобщи самата тя пред камерата на Bulgaria ON AIR. Ренар е у нас по покана на нейната последователка Наталия Кобилкина. С дамите се срещна Борислав Петров.

В минутите преди рекламите ви срещнахме с легендарната руска психоложка и писател Лариса Ренар. Какво според нея прави една жена силна и как дамите могат да постигнат пълнотата на своята енергия? Ето и втората част от интервюто на Борислав Петров с Лариса Ренар.

Елементарна теория на музиката за танцьори

Кожата е част от човешкото тяло, а без него танцът е невъзможен. Потвърди го Александрина Димитрова, която води курс по елементарна теория на музиката за танцьори! Тя разказа за неразривната връзка между ритъм, темпо и танц, движение.