Тайните и лечебните свойства на поморийската луга

Тази и още много интересни в предаването ДНЕС

18.04.2016 | 13:59 Редактор: Ирина Георгиева
Тайните и лечебните свойства на поморийската луга

От Мартина Ганчева

Магията на поморийската луга

В последните няколко година всички смятаха, че учените в БАН се занимават само с безполезни и безрезултатни опити, но ето, че това не е съвсем така. Особено след като разкриха тайните и лечебните свойства на поморийската луга. Заслугата е най-вече на доц. Стефка Тепавичарова от Института по обща и неорганична химия. Екип на предаването ДНЕС ще надникне в лабораторията, където се случват нещата. Вярно ли е, че поморийската луга съдържа всички химични елементи от Менделеевата таблица и заличава следите от стрес? Доц. Тепавичарова обясни. 

Празничните герои

Семейство Владимирови е посветено на децата си. В много по-голяма степен отколкото останалите родители. Така е решила понякога жестоката съдба. Защо всяка подадена ръка е важна за тях и как Празничните герои им помагат.

"Избери, купи, дари!". Това е мотото на стартиралата наскоро кампания на Holyday Heroes - благотворителна организация, която подкрепя социално слаби семейства, възрастни хора, самотни майки и хора с увреждания. В навечерието на Великден празничните герои събират хранителни продукти. Кой, как и къде може да дари и да подпомогне тази благотворителна инициатива? Обясниха мениджърът Росица Томова и Ивона Пенчовска, координатор Доброволци и Мениджър Логистика.

Holiday Heroes е идея и кауза - видимата нишка, която от 2012 г. насам свързва българския бизнес с обикновения човек, известни и неизвестни в едно благородно усилие. 

Помните ли Алф? И Кейт Танер? Жената, която наложи някои железни правила за престой на мелмаковци на американска територия? Като например "Лъки НЕ е за ядене!" и "Никакви косми в хладилника!". Актрисата, която изигра тази паметна роля в сериала, Ан Шедийн, стана посланик на Holiday Heroes! Какво каза в интервю по повод кампанията?

Майчиното здравеопазване

В грижата за майките и бебета у нас има сериозен проблем и остра нужда от реформи. Само до преди няколко години дори не се говореше за насилието на родилки, отказа от информирано съгласие и принудителното разделяне на майките и бебетата. Къде грешим и какво трябва да бъде направено? Разговор с Йоана Станчева от Коалиция за майчино здравеопазване и британският експерт д-р Трейси Купър. Д-р Купър е член на Кралската акушерска колегия и съветник към Британското министерство на здравеопазването в областта на физиологичното раждане.

Целият свят е сцена

"Живеят само влюбените, останалите просто съществуват", Ромео и Жулиета! "Без бряг е времето! О, скръбен дял - нима аз бих го в брегове сковал", Хамлет! Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли! Преди точно 400 години Шекспир промени света и своето време. И днес продължава да променя всеки, който се докосне до текстовете му. Как са звучали в оригинал, но и как би изглеждал ревнивият мавър Отело в рап вариант? Демонстрираха студентите по драма в Американския колеж в столицата заедно с музикалния директор Кристиян Попов и с режисьора Борис Панкин.

И след тази музикална приказка на живо към още една – пътешествието на Кейт и Уилям до Бутан. И тази визита до най-щастливото кътче на планетата се превърна в медийна сензация. И имаше защо.

През 2012 г. Кейт и Уилям даже станаха кукли Барби. А сещате ли се за анимационните и игрални филми с оживели кукли, които сноват малко тромаво из екрана, но пък носят усещането, че наистина играят и се движат, а не са просто нарисувани? Това е така наречената стоп моушън анимация. Такава вече се прави и в България, но най-вече за чужди продукции. ДНЕС разказа за един човек, чиито кукли са готови за големия екран. 

Да обиколиш Южна Америка

Кейт и Уилям предизвикаха фурор с пътуването си до Бутан, актьорът Харисън Форд пробуди подобни емоции у жителите на Еквадор. Наскоро оттам се завърна пътешественикът и фотограф Иван Панкев. Той разказа за своето странстване из Южна Америка. 

Карането на сърф е любимо занимание за милиони хора. Много хора до такава степен са пристрастени към този спорт, че обикалят света в търсене на перфектната вълна. Журналистът Иво Тодоров разказва за ТОП 4 места за каране на сърф в света. 

Пусни книга на свобода

За трета поредна година София и други градове в страната ще отбележат по оригинален начин Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. Чрез инициативата "Пусни книга на свобода за Деня на книгата" в обществените пространства ще бъдат "освободени" възможно най-голям брой книги. Целите на кампанията са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневието и градската среда. Повече за нея разкриха Александър Кръстев, създател на Аз чета и Десислава Христова, секретар на Читалището.