Първа помощ за родители и основни правила за безопасност на децата

Тези и още много теми в предаването ДНЕС

14.04.2016 | 13:11 Редактор: Ирина Георгиева
Първа помощ за родители и основни правила за безопасност на децата

От Мартина Ганчева

Първа помощ за родители

Това, което обединява всички деца по света е, че са любопитни и непредвидими. Но често играчката става плачка. Как можете да избегнете и предотвратите по-екстремните и опасни ситуации с децата. Особено у дома вижте в предаването ДНЕС.

Раждането на дете и неговото отглеждане винаги е свързано с една неописуема радост. Но заедно с това стои и отговорността към това малко и беззащитно същество. Кои са основните правила за безопасност? И как да не се превърнем в ограничаващи и деспотични родители? На въпросите отговориха д-р Александра Шишкова и д-р Витан Витанов. Те дадоха в ефир и практически насоки.

Уникални операции

Сред най-големите успехи в медицината през миналата година бяха трансплантациите на лице и скалп, част от череп, ръце, както и излекуването на бебе от левкемия с помощта на генна терапия. 

Цялата раменна кост на лявата ръка на 12-годишно момче бе сменена с титаниева протеза заради злокачествено заболяване. Поставени са и изкуствени раменна и лакътна става. Уникалната операция беше извършена в университетската болница по ортопедия в Горна баня от екип начело с д-р Кирчо Патриков. 

Дариха книги на 15 училища

Вчера Национален център за книгата дари книги на 15 столични гимназии. За благородната инициатива разказа директорът на НЦК Светлозар Желев. 

Шекспир е жив

Целият свят е сцена и всички ние сме актьори - това важи с още по-голяма сила през 2016 г., когато глобалната инициатива "Шекспир е жив" чества живота и творчеството на знаменития английски поет и драматург по случай 400 години от смъртта му. И в България програмата слага под една шапка събития на Националната галерия, университети, театри, издателства и училища, които ще се случват с особена интензивност около датата на годишнината - 23 април. Една от многото инициативи е Изложба на сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир. Ханна Шварц и Петър Мицев – двама куратори, които се грижат за съхраняването и излагането на творчеството на Шекспир, разказаха за изложбата. 

За веганите и тяхната философия

От няколко години насам една от новите лайфстайл моди безспорно е веганството. В повечето случаи месоядните не разбират веганите и смятат суровоядците за позьори. И не противоречи ли веганството на хищническата природа на хората? Отговорите в предаването ДНЕС. На въпроса Философия, мода или болест е веганството?, отговори Йоанна Карацанева, представител на веган обществото в България.

За летуването на морето с хумор

Трябва ли да си веган, за да отслабнеш и да изглеждаш добре за морето? Едва ли. Но лятото със сигурност вдъхновява. Наскоро беше заснета българската комедия „Летовници“. В сценария има любовни триъгълници, които водят до обрати и много смях. Разговор за морето, киното и хумора с режисьора на „Летовници“ Ивайло Пенчев и актьора Васил Банов. 

Tattoo Fest в София

Историята на татуировките започва може би с човешката история. Трудно е да се каже кога за първи път човек е нанесъл рисунка върху своята кожа. Но се счита, че историята на татуировката е на повече от 60 хил. години. Кои са най-старите, най-интересните, а и най-грозните?

Имате ли татуировка? Голям процент от обитателите на Земята имат. Друга част пък искат да се отърват от рисунките по тялото си. Кой се татуира и какво си татуира? Асен Манасиев попита организаторите на Tattoo Festa, който ще се проведе в София през уикенда.

От мода, присъща на тесен кръг хора, недобре приемани от обществото, през последните години татуировките станаха особено популярни както сред звезди и публични личности,така и сред майки и бащи. Хиляди вече са случаите, в които родителите рисуват нещо върху кожата си в знак на любов към децата. За един интересен пример разказва Асен Манасиев.

С лицата и телата на актьорите от култовата поредица Game of thrones често се спекулира. Наскоро Хилари Хефрън направи няколко готини рисунки на основните герои, като обилно нашари със street style татуировки. А как биха изглеждали Принц Уилям и Кейт Мидълтън, ако и двамата бяха с татуировки? Ами Мерилин Монро? Или принцеса Даяна? Пренасяме ви в един по-изпъстрен откъм мастило върху кожата свят, за да ви покажем как биха изглеждали някои световни знаменитости, ако имаха татуси.