Джоан Роулинг и "магията" в Крушари

Тези и още теми в предаването ДНЕС

13.04.2016 | 13:40 Редактор: Мария Аладжова
Джоан Роулинг и

От Мартина Ганчева

Когато прочутата авторка на поредицата за Хари Потър Джоан Роулинг вижда в The Sunday Times историята за страданието на малко момче в чешко сиропиталище, тя осъзнава, че трябва да предприеме нещо и че не може да остане безучастна. Днес световноизвестната писателка финансира благотворителна организация, която помага на бедни семейства да задържат децата си с увреждания и да не ги оставят в социални домове. Повече за благородната кауза и за работата на фондацията разказаха директорът на Лумос България Трендафил Меретев и Бисер Спиров - Ръководител „Обучение и развитие“.

Как да направим фитнес тяло за лятото

Има хора, които не се страхуват от нищо и желанието за живот ги кара да се борят до край. Как се оцелява в пустинята при нечовешки условия? Отговорът от Асен Манасиев.

Фитнес инструкторът Мартин Гергов вероятно без проблем би се справил с предизвикателствата в пустинята. Днес обаче той показа как се оцелява и как се тренира в градската джунгла. 

„За да преборите мазнините, е важно да се храните на всеки три часа с високобелтъчни храни и да изключите въглехидратите и мазнините. Поемайте по 3 литра вода на ден. Водата също гори калории“, обясни Мартин. Той демонстрира в ефир клек с вериги и комбинирани коремни преси.

Сашо и пианото

Александър също тренира, но най-вече ръцете и сетивата си. Той свири на пиано от 5-годишен. Докосва клавишите с лекота, а усмивката не слиза от лицето му. Сашо е едва на 13, но вече е виртуоз и мечтае да композира филмова музика. Възхищава се на Ханс Цимер, с лекота свири музиката от филми като Роки, пее родопски песни. 

"Възродителен процес" по гръцки

Чрез личната история на народната певица Любка Рондова филмът „Родена във въздуха“ представя картина на асимилацията на българите в Северна Гърция. Първата му прожекция беше в началото на тази година. Какво кара авторите да се заемат с тази тежка тема? Отговорът на въпроса, както и още любопитни подробности около създаването на филма сподели в студиото на ДНЕС фотожурналистът Цветан Томчев – един от авторите на “Родена във въздуха”.

Изкуство в джоба

Знаете ли как една 28-годишна блогърка печели по 10 милиона долара на година? Основното което прави италианката Киара ФерАни е да позира онлайн с любимите си модни аксесоари. Нейната вдъхновяваща история разказва Боби Петров. 

Колко изкуство може да се побере в джоба на дънките? В студиото на ДНЕС разкриха директорът на Джобния фестивал Светослав Николов, водещия Явор Костов и една от участничките – Александра Манчева. 

Момичето с въжетата

Наричат Пламена момичето с възлите. Тя прави бижута от индустриални материали. Въжета, гайки, болтове, нишки, гума, които на пръв поглед изглеждат абсолютно несъвместими и неприложими в бижутерията..... Пламена Владимирова разби това клише. Тя прави колиета от кабели за стена, оптични кабели, уплътнения за пералня. В ефир Пламена показа как се прави бижу с възел, наричан от алпинистите „Тиха лудост“.