Да дариш живот

Тед Кочев за киното, с китара срещу тероризма и какъв е пътят на успеха - част от темите в ДНЕС

15.03.2016 | 14:08 Редактор: Ирина Георгиева
Да дариш живот

От Мартина Ганчева

Да дариш нов живот

Да дариш семенна течност и още по-шокиращото – яйцеклетки. За мнозина репродуктивното донорство остава "тера инкогнита". Какви са табутата в българското общество и как въпреки тях все повече хора вдъхват надежда на младите бездетни семейства. 

Донорството на репродуктивен материал е болна тема. В нея най-малко болни са болните хора, които имат нужда от репродуктивни клетки. На тема донорство, обществото ни боледува протяжно. Как се даряват майчинство и нов живот? Можем ли да надмогнем предразсъдъците и да сбъднем мечтата на 40 000 бездетни семейства у нас? Коментар по темата направиха Мариела Великова, председател на Фондация "Майки за донорство” и Бистра Бонева, дарител на живот.

Отношение по темата взе и колегата журналист Ива Дойчинова, която е лице на кампанията "Имаш ли дете".

"Жените са по-лесни да бъдат докоснати в сърцето си. Мъжете робуват на предразсъдъци", подчерта тя. 

Каква е личната си история разказа и Таня Кръстева от Видин, която е реципиент на донорски клетки? 

А какво чака да чуе от доктора една жена, мечтаеща за бебе? И какво трябва да знаят онези кандидат-донори, които искат да помогнат, но често имат притеснения, свързани с обезболяването? ДНЕС попита специалистите д-р Стефка Николова, ембриолог и д-р Ива Сербянова, анестезиолог.

Тед Кочев за киното 

Холивудският режисьор Тед Кочев се завърна към корените си в България. Преди броени дни той кацна на летище София. Пристигна тук със съпругата си и двете си дъщери, които също са влюбени в столицата ни. За киното, филма Рамбо и голямата обич към България споделя канадецът с български корени пред Диана Костова.

С китара срещу тероризма 

Уличен музикант от Тел Авив се оказва на местопрестъплението, когато преди седмица въоръжен с нож терорист убива един и ранява поне 12 души при нападение в южното предградие на израелската столица Тел Авив – Яфо. Трагичните събития съвпадат с визитата на американският вицепрезидент Джо Байдън в Израел. Младият музикант Ишай Монтгомъри се опитва да спре терориста като го удря с китарата си. При удара инструментът се чупи... Няколко дни по-късно жители на Тел Авив излязоха демонстративно на разходка по крайбрежната улица, за да покажат, че не страхуват от терора. Голяма израелска верига за музикални инструменти подари на музиканта чисто нова китара.

Още за тази невероятна история разказа колегата Феня Декало директно от Израел. 

Пътят на успеха

Как да правим успешен бизнес онлайн? Как да си изготвим добра стратегия? Съветите даде предприемачът Георги Христулев, чийто път започва от борсата за "Плод и зеленчук".

Холандци копират модели на БГ фирма

Представителите на българската фирма, която прави фигурки на животни от хартия, се сблъскват с редица проблеми, след като холандска фирма плагиатства техен проект за динозаври. Евгени Дяков разказа как са копирали проекта им и през какви трудности минават, за да се защитят от нелоялната конкуренция.

Руска пиеса в София 

В студиото на ДНЕС специален гост беше драматургът Юлия Савиковская.

В един апартамент след десет години се срещат Агнес, Алиса и Алекс. Като в капсула на безвремието, една история ще оживее или потъне завинаги в битката на мечтите със слабостите на всеки един от тях. "Мъртвият град", потънал в привидното спокойствие на инерцията на човечеството. Това е част от сюжета на последната пиеса на младата писателка от Петербург Юлия Савиковская. Коя е тя, разказва Ели Коюмджиева.