Колко струва една човешка прошка?

Тази и още теми в предаването "Днес"

14.03.2016 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Колко струва една човешка прошка?

Колко струва една човешка прошка? Това е основния въпрос във филма „Прошка” на Михайло Коцев и Павел Павлов, които бяха първите гости на предаването ДНЕС в Понеделник. Те споделиха, че младите трябва да искат прошка от възрастните, а политиците от обществото. Михайло Коцев направи интересни паралели с родната Сърбия. 

Нашите предци казват, че началото на мъдростта е в разбирането на думите. Прошка не е просто да се извиниш на някого, а сърцето да чувства тези думи. Материал на Асен Манасиев. 

Вчерашния ден ни напомни, че е важно да се прощава! Какво казва народния календар за този важен зимно-пролетен празник Сирни Заговезни. Фолклористът Иглика Мишкова обясни. 

„На този ден всички се събират около обредната трапеза. Но и настоящата седмица е важна. Започват Великденските пости. Седмицата е лоша според вярванията. Ако някой се разболее, трудно ще се оправи. Бродят зли сили. Вторник е Въртоглав, Петък – Шеметен“, коментира Мишкова. 

На Сирни Заговезни много семейства се събраха, за да си поискат прошка. Но как бездомни хора посрещнаха празника и как премина зимата за онези, които са намерили подслон в Центъра за кризисно настаняване в Захарна фабрика? Екипът на ДНЕС провери. 

„Нямам къде да ида. Тук ми е перфектно. Има топла вода, топла супичка“, разказа пред камерата Георги, който няма дом и близки. 

Директорката Мина Владимирова бясни, че Центърът има капацитет от 170 места, но през зимата го разширяват, за да не остава никой на улицата. По думите й 15 души вече са си намерили работа. „Вече имаме и трудов медиатор“, допълни тя. 

Маската, с която живееш

Има ли място за думи като „съжалявам“, „извинявай” и „прости ми” в мъжкия свят? Носи ли силния пол маска в реалния живот? В София предстои да бъде излъчен филм по темата.
Документалната лента „Маската, с която живееш“ изследва клишираната представа какво значи да си мъж. Какво означава да бъдеш истински мъж, в какво се състои мъжествеността и защо днес тя е криворазбрана? Коментар по темата направи Надежда Дерменджиева – директор на Български фонд за жените. Филмът се базира на шокираща статистика - всеки ден три или повече момчета извършват самоубийство в Америка; 93% от момчетата са изложени на порнография в интернет, преди да навършат 18 години.

Магията на числото Пи

14-ти март е световният ден на числото ПИ. Денят е избран, тъй като най-популярният му израз – 3,14 – представлява подредбата на месеца и денят в календара. Числото ПИ е най-популярната константа в математиката, но малцина знаят, че има 4 хилядолетна история и милиарди цифри след десетичната запетая. Още интересни факти от Борислав Петров.

Никое число не може да се похвали със славата на Пи. Какво прави числото Пи толкова специално, обясниха седмокласниците от Софийската Математическа Гимназия 
Маргарита Стефанова и Иван Георгиев и тяхната учителка 
Ваня Данова. Те разказаха, че Пи присъства навсякъде? Дори в природата - в двойната спирала на ДНК, зеницата на окото, във вълните, в движението на светлината и звука

А как звучи числото пи до 122-рия знак след запетаята? Ето версията на музиканта Дейвид Макдоналд.

Поглед към звездите

Ако сте гледали последния дъжд от персеиди през миналия август, вероятно сте видели поне една падаща звезда и сте си пожелали нещо. Учените в обсерваторията в Рожен вероятно не са пропуснали персеидите и най-вероятно са си пожелали... обсерватория. А това се превръща в кауза на режисьорката на документалния филм „Поглед към звездите” Христина Вардева. Тя разказа какво я е провокирало да се фокусира върху проблемите на Националната астрономическа обсерваторията "Рожен”.

За парното и хората

И към една друга кауза сега, макар от доста по-различно естество. Върховният касационен съд (ВКС) образува дело за такса "сградна инсталация" за парното по искане на националния омбудсман Мая Манолова. Предстои магистратите да се произнесат трябва ли и отказалите се от парно клиенти да плащат за отделяната в сградната инсталация топлоенергия, след като това е непоискана от тях услуга. Екипът на ДНЕС потърси гледната точка на Манолова. 

„Според чл. 62 от Закона за защита на потребителите такса „сградна инсталация“ е незаконна. Ще се боря гражданите, които не желаят да ползват парно, да бъдат освободени от такса сградна инсталация, макар че развод с Топлофикация изглежда невъзможен. От началото на тази година Топлофикация е завела 8 000 дела. За миналата година са били 216 000“, съобщи Манолова. За два месеца тя е получила 300 жалби, свързани с Топлофикация. 

4 гъдулки и етно

Уникален български женски квартет гъдулки смесва етно, поп и рок ритми. В ефир групат ЕТНОТИКС демонстрира играта на фолклора с други жанрове.