Традиции и наследство - темите в предаването ДНЕС

Екипът на "Днес" разказва за Бистришките баби, магията на българска народна носия, нарородните танци и още

03.03.2016 | 14:41 Редактор: Мария Аладжова
Традиции и наследство - темите в предаването ДНЕС

От Мартина Ганечева

Бистришките баби – Световен шедьовър

С Бистришките баби – живият шедьовър на ЮНЕСКО започна предаването ДНЕС на 3-и март. Уникалното звучене на фолклорната група отекна в ефира на България он ер. 

Барби в българска народна носия

Фолклорни носии обличат не само Бистришките баби. Може и да не ви се вярва, но куклата Барби също носи традиционна българска носия. Ива Василева показа някои модели в ефир. Тя и съпругът й създават магазин, в който дават трибуна на родни творци. „Кътчето, което е побрало много български неща.

Все повече този пазар започва да се раздвижва. Захванахме нещо, което не е масово. Свикнали сме с навика да купуваме конвенционални неща. При нас идват хора, които не живеят в България, които са загубили родното, но са осъзнали колко мило и ценно е то“, обясни Ива. 

А Донка Колева от Сливен разказа какво я е провокирало да свали със замах свали розовите дрехи от любимата на много деца кукла и да й придаде български дух.

Магията на българската носия

Носиите на старите българи. Какво са те за нас, техните потомци? За някои това са дрехите, открити в старите бабини ракли. За други – спомен и омая от едно отминало време, време на мир, хармония, мъдрост и доброта. За изследователите на народната култура и изкуство, носиите са сложна система от знаци, определяща мястото и ролята на човека в обществото; белег за пол, възраст, семейна и родова принадлежност.

В магията на българската носия ни потопи Пламен Цветков, администратор на Фейсбук страницата Българска носия, която има близо 19 000 последователи. 

Български хлебар – живото съкровище на ЮНЕСКО

Майстор на хляб от Стара Загора е признат за българско “Живо човешко съкровище” от ЮНЕСКО. Богдан Богданов прави занаятчийски хляб с “дива мая” – най-старият известен начин за приготвянето му. Разказва, че печения хляб има собствен звук.

„Три жени в полите на Витоша“

Когато идват в България, чужденците се впечатляват както от българските хора и носии, така и от аромата на българския хляб. Във филма „Три жени в полите на Витоша“ за три необикновени чужденки София се превръща в извор на вдъхновение и провокатор на идеи. Режисьорът на филма Росен Елезов разказа как живота го е срещнал с японката Рин Ямамура, французойката Изабел Льобастар и американката Анджела Родел. По думите му българската душа спи дълбок зимен сън или е изпаднала в летаргия.

На връх Шипка

България отбелязва 138 години от Освобождението от турско владичество. На тази дата през 1878 г. в Сан Стефано е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, с който се създава новата Българска държава. По случай националния празник тържества има в цялата страна. Кулминацията е на връх Шипка, където се води най-епичната битка по време на войната. Именно на това място, пълно със спомени, беше и екип на България он ер.

Репортерът Иван Иванов разговаря с Чавдар Ангелов – директор на музея на Шипка и с един пътешественик от Шумен, който с велосипеда си изминава повече от 30 000-40 000. „Бях в Норвегия, прекрасна е, но България ми е най-скъпа. Развях знамето в най-северната точка на Европа. 

Традиция

Почит отдадоха и хората от Национално дружество Традиция – доброволна, непартийна патриотична организация, която цели да популяризира и съхранява родолюбивите традиции. Преоблечени във Възрожденски униформи, те поднесоха цветя в Докторската градина. 

Наследство в бъдещето

На българското наследство особено внимание и почит отдава и Симеон Караколев - главен инициатор и организатор на трите събора на българщината и председател на фондация "Наследство в бъдещето". Той разказа за съборите Рожен, Ирин-Пирин и този на овцевъдите. 

Българинът не може без танц

Помним българското и по друг начин - с пъргави крака и пламенни сърца! Кръвта ни подскача при всеки неравноделен фолклорен ритъм, остава да научим и краката да я следват! 

Ралица Николова и Танцова школа „Нашенци“ ни потопиха в магията на средношопското и правото хоро. Репортерът Боби Петров се премени в тракийска носия и калпак и също се включи в правото хоро.