Червеното – цвят с много лица

Знаете ли, че вече в модата няма място за цвят лилав?

12.01.2016 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Червеното – цвят с много лица

От Мартина Ганчева

Знаете ли, че вече в модата няма място за цвят лилав? На власт през 2016г. е червеното. Цветът на живота и любовта. Червен килим, Червен площад, Червен пипер, Червено цвекло, Червени телефонни кабини, корида, фламенко, червеното – цветът на страстта, цветът на кръвта ни. За символиката на червеното и неговите различни приложения - в модата,в медицината и не само, разговаря екипът на Днес със събеседниците.

"2016 е годината на по-решителните хора, тези, които са по-екстравагантни. Червеното е смел цвят и показва характер. Избрах го за цвят на косата си, за да покажа поведение, смелост." - сподели Диана Костова, която е клиент на Салон за красота

"Агресивните цветове все по-често се налагат в косите. Червеното е и цвят на прелъстяването." - коментира собственикът на Салон за красота Стелияна Младенова.

В студиото на Днес дизайнерът Весела Крачунова разказа как червеното я вдъхновява да твори мода и поезия. Тя разкри интересни факти и за червената светлина. Според нея българинът рядко се облича цветно, защото е потискан. 

В ефир консултантът по цветови анализ и личен стил Румяна Пенева демонстрира как се прави цветен анализ. 

Диетологът д-р Дарина Ангелова посъветва да ядем повече червени плодове и зеленчуци, защото предпазват от сърдечно-съдови заболявания. 

Началникът на детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров предупреди, че сме на прага на грипна епидемия и даде някои препоръки как да се предпазим. 

В предаването Днес участва и дизайнерът на бижута Лора Боянова.

"В личния ми гардероб присъстват всички цветове. Обичам да експериментирам. В колекцията, която ще представя на 23-и февруари, червеното е задължително." - разкри дизайнерът Едис Пала.

Червеният цвят е неизменна част от модата, изкуството и визията на хората. Като се започне от начервените устни на дамите и се стигне до интериора на къщите ни – под една или друга форма червеното присъства през целия ни живот. 

Има безброй интригуващи факти за червения цвят. 

Къпали ли сте се в Червено море? Посещавали ли сте Червения площад в Москва? Ако не сте, направете го. Може да започнете и с пътешествие с влак до българския Червен бряг. На някои от интересните географски обекти и туристически обекти с ключова дума червено ни отвежда предаването Днес.

Само на няколко километра от Валенсия се провежда фестивал, на който всеки веселяк би искал да присъства. И всеки фен на червения цвят. Всяка година в последната сряда на август хиляди испанци, но още повече чужденци, се стичат в местното градче Буньол, област Валенсия, за да похабят тонове домати в импровизирана битка. През 2015г. традицията, известна като Томатина, стана на 70 години.

Червените телефонни кабини са един от символите на Лондон, на самата Англия, а и на някои други държави, чието историческо минало е свързано с британската империя – Канада, Малта, Гибралтар, Бермудските острови. Интересното е, че телефонните кабини работят и днес. Те не са само атракция, на която могат да се снимат милионите туристи.

Освен любим цвят в стайлинга на знамениетостите, червеното присъства и в заглавията на някои от най-големите световни хитове. Освен това е и част от имената на десетки групи и изпълнители. 

 Песента "Време" на Жана и Мойсей е вплетен и рефрен от популярната народна песен "Зарад тебе, моме" от Пиринския край. Красотата на българския фолклор завладя дори и световния подиум. В ежедневното облекло на българите червеното е присъствало неотлъчно.