Висша наука на покрива на България

Време за времето - на гости на учените от Базовата екологична обсерватория на връх Мусала

17.09.2015 | 10:30 Редактор: Красимир Кирев
Висша наука на покрива на България

Станцията, в този си вид,  е построена през 1999г. На мястото на БЕО Мусала от 1959 г. е съществувала т. нар. Космическа станция. Пожар през 1983 г. обаче я разрушава.

Най-впечатляващото нещо около БЕО Мусала е инфраструктурата. Как се прави висша наука на 3 хил. метра височина? И предизвикателствата не свършват само с поддържането на уредите и компютрите. Самото качване на нея, особено през зимата, е тежко препятствие.

Два са основните параметъра, които влияят на топлинния баланс на атмосферата  - аерозолите и парниковите газове. Информацията за тяхното съдържание, измерено в БЕО Мусала тече онлайн, в реално време, в няколко международни мрежи. Сред тях са националната администрация за океаните и атмосферата в САЩ , Норвежкият институт за изследване на въздуха, Световната метеорологична организация в Япония, Европейският институт за околна среда и устойчивост в Испра, Италия...

https://www.facebook.com/vremezavremeto

Красивото Ледено езеро в подножието на върха е единственият водоизточник на базата. Водата се изпомпва нагоре по скалите, но това става само лятото, тогава, когато езерото все още не е замръзнало.

 

И още -  асистент  Тодор Арсов от БЕО "Мусала"  ни показва как се измерва концентрацията на газовете и аерозолите в атмосферата. Валентин Ганчев пък ще ни демонстрира как се обработва специалният филтър, който улавя радиоактивните частици във въздуха и какви са обичайните стойности на гама-фона.

https://www.facebook.com/vremezavremeto