Жегите продължават до края на юли

Температурният рекорд това лято е 40,6 градуса, измерени в Сандански на 21 юли

27.07.2015 | 18:35 Редактор: Красимир Кирев
Жегите продължават до края на юли

Горещата вълна ще продължи поне до края на месеца. Възможно е дори температурите да надхвърлят 40 градуса. Това заяви синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Красимир Стоев в интервю за предаването Време за времето. По думите му в началото на август температурите ще се понижат минимално.

„Климатът на страната е такъв, че на 2-3 г. се случват такива горещи вълни, при които имаме температури, близки до 40 градуса“, обяснява Стоев.  

Историческият температурен рекорд за България  е от 1916 г. През месец юли тогава са измерени 45,2 градуса в град Садово. По думите на Красимир Стоев, горещите вълни тази година не са прецедент и не трябва да се приемат като нещо необичайно.

„Напоследък в различни медийни издания се оспорват кодовете за предупреждение, които издаваме. Критериите за издаването на предупреждения за опасно време, в случая за високи температури са съобразени, спрямо климата на страната, както и спрямо околните държави. Сърбия, например, има занижени кодове“, посочва синоптикът.

https://www.facebook.com/vremezavremeto