България ще има най-големия ускорител на заредени частици на Балканите

Доц. Димитър Тонев: Радиация от Чернобил през последните седмици не е имало

20.07.2015 | 12:53 Редактор: Красимир Кирев
България ще има най-големия ускорител на заредени частици на Балканите

В най-скоро време в България ще бъде изграден Национален циклотронен център към Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика.

 „Вече е готов ускорител, който е произведен в Канада. През август ще пътуваме до там и ще проведем тестовете“, обясни във Време за времето доц. Димитър Тонев, директор на института.

Това ще бъде най-големият ускорител на Балканския полуостров. Основната му задача е производство на изотопи за диагностика и лечение на туморни заболявания. Другата му основна задача е обучение по ядрена физика.  Стойността на проекта е 5 млн. долара. Те са събрани с дарения – 3 млн. долара от посолството на САЩ в България и 2 млн. долара от АЕЦ Козлодуй.

Доц. Тонев коментира и страховете в обществото от радиация от Чернобил, в следствие на пожар в района на централата.

„Измерванията показват, че няма никакво изменение на радиационния фон в последните седмици. Ние сме учени и данните, които измерваме на Базовата екологична обсерватория Мусала са обективни и не подлежат на манипулация. Те са достъпни в реално време и всеки може да ги види“,  допълва директорът на Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
alpiniz@mail.bg
преди 8 години
Браво,сега ще има със какво да ускорим мозъците на евро-българските ------във парламента Сигнализирай за неуместен коментар