Георги Стефанов: Милиони хора казват край на замърсяването, а политиците вече ги чуват

България още отлага приемането на стратегия за превенция от катаклизми

17.06.2015 | 12:13 Редактор: Красимир Кирев
Георги Стефанов: Милиони хора казват край на замърсяването, а политиците вече ги чуват

На последната среща на Г7 в Германия, за пръв път световните лидери се ангажираха с мерки срещу климатичните промени. Това стана под натиска на гражданското общество в целия свят. Но все още не значи нищо. С тези думи експертът по климата Георги Стефанов от WWF България, описа настроенията на най-високо политическо ниво, що се отнася до екологичните предизвикателства.

„САЩ и Китай вече сключиха индивидуално споразумение, което даде надежда на международната общност, че е възможно да бъде намерено балансирано решение за ангажимент на всяка страна към намаляването на емисиите“, заяви Стефанов, пред водещия Красимир Кирев.

Що се отнася до България, експертът изтъкна като сериозен проблем това, че страната ни отлага изготвянето на Националната стратегия за адаптация„Тя трябва да ни позволи да сме подготвени и да имаме превенция на риска - да знаем къде какво може да се случи“, обясни Стефанов.

Той цитира данни от Комисията по бедствия и аварии към Министерския съвет.

„През миналата година от нея са поискани  за възстановяване от бедствията малко над 800 млн. лв. Комисията е отпуснала около 350 млн. лв. за покриване на щети. Последните правителства не могат да намерят един или два милиона лева, за да създадем и да приложим тази стратегия. И се получава така, че държавата дава 350 млн. лв за щетите, но не може да отдели 2 млн. за стратегия. В момента Министерството на околната среда търси решение на проблема. Въпросът обаче е докога?“

https://www.facebook.com/vremezavremeto