М. Хаманова: Бизнесът не оценява ползите от чистите технологии

Причината е късната възвращаемост

01.06.2015 | 01:42 Редактор: Красимир Кирев
М. Хаманова: Бизнесът не оценява ползите от чистите технологии

Зелените технологии не са лукс, нито нещо пожелателно. Всеки  отговорен бизнес трябва да ги да вземе под внимание и да ги развива. Това заяви  в предаването Време за времето по Bulgaria ON AIR, Марияна Хаманова, основател на Cleantech Bulgaria.

„Проблемът за въвеждането на повече чисти технологии в България е липсата на финансиране. А не винаги ефектът от едно нововъведение е бърз, понякога са нужни между 5 и 10 години. Бизнесът засега не може да си го позволи. Но е необходимо скоро да го направи“, посочва Хаманова пред водещия Красимир Кирев.

Тя признава, че в българската икономика не е от най-зелените и чистите в света. Все пак, по думите й, са на лице мерки на държавно и местно ниво, които са насочени към справянето с парниковите емисии или проблемите с отпадъците.

Още по темата

Хаманова призовава и бизнесът да бъде активен:

„Различни индустрии могат да се допълват и да си помагат. Например, едно чисто производство може да почерпи опит от някои технологии за обработка на отпадъци и по този начин да реновира производствения си процес“, обяснява основател на  бизнес мрежата Cleantech Bulgaria.

Отговорът на въпросите колко зелена е българската икономика днес и какви са възможностите да е по-зелена утре – вижда в следващото видео.

https://www.facebook.com/vremezavremeto