Интернет във всяка точка на света - когато дроните остават 4 месеца във въздуха

Околосветската мисия Solar Impulse 2 е стъпка в тази посока

18.05.2015 | 13:47 Редактор: Красимир Кирев
Интернет във всяка точка на света - когато дроните остават 4 месеца във въздуха

Дроните са по-евтин начин за доставяне на интернет връзка във всяка точка на света, в сравнение със сателитите. Предизвикателството обаче е в това да докажем, че те могат да стоят във въздуха достатъчно дълго. Това заяви Конър Ленън, комуникационен мениджър на с първия в историята околосветски полет със соларен самолет, в предаването Време за времето по телевизия Bulgaria ON AIR.

Директно от командния център на мисията Solar Impulse 2 в Монако, той заяви че целта на проекта е да се покаже доколко може да се разчита на слънцето за продължителен престой в небето без нито една капка гориво. На въпрос на водещия Красимир Кирев за предизвикателствата в предстоящия 5-дневен полет от Източен Китай до Хавай, Ленън отговори така:

„Ние говорим за околосветски полет. За дължина от 35 хил. км. Започнахме на 9 март, сега сме средата на май и сме изпълнили около 20% от дистанцията. Полетите, които досега изпълнявахме продължаваха не повече от 20 часа. Дори те са сравнително дълги, ако ги сравняваме с нормалната авиация. Но следващата полетна фаза ще отнеме 5 дни. Това е много дълго време. Още повече, това е много важно, че кокпитът не се отоплява, не е херметизиран.  Пилотът трябва да използва кислородна маска на голяма височина. Кокпитът е с обем само 3,8 куб. метра. Това е голямото предизвикателство – да се храни правилно, да има време за почивка, така че физически да издържи до края“.

Що се отнася до изпитанието на техниката, Ленън посочва, че тя е второстепенна, защото въпреки че този самолет не е тестван по време на нощен полет – това е станало с първия прототип, инженерите са убедени в способностите му да го направи.

https://www.facebook.com/vremezavremeto