Добивите на зърно падат с 5-6%, заради дъждовете през есента

Производителите се надяват загубите да бъдат компенсирани от по-високи цени

11.05.2015 | 09:17 Редактор: Красимир Кирев
Добивите на зърно падат с 5-6%, заради дъждовете през есента

Според статистиката, през есента на 2014 г. в България са паднали най-силните валежи от 1975 г. насам. Този факт, според Пламен Драгнев, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители, създава на фермерите няколко основни проблема.

„Първият е невъзможността част от почвите да бъдат засети с есенни зърнени  култури. Вторият - част от вече засетите площи трябваше да бъдат разорани. Не на последно място, подготовката за сеитбата на пролетните култури, сред които слънчоглед и царевица, беше значително забавена“,обясни Драгнев в предаването Време за времето, с водещ Красимир Кирев.

„По всяка вероятност последиците от валежите ще доведат до негативен резултат върху средните добиви от декар. Очаква се намалението да бъде от 5 до 6%. Качеството също няма да бъде толкова добро“, добави Драгнев.

Все пак, по думите му, е рано за негативни прогнози за финансови загуби на производителите. „През годините, когато имаше ниски реколти, цената компенсираше загубите от добива“, изтъкна председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители.